2017. már 04.

Rendezők a kamerák árnyékán kívül - 1. rész

írta: negyedikfal
Rendezők a kamerák árnyékán kívül - 1. rész

Általánosságban véve elmondható, hogy művészek többnyire egocentrikus alakok, akik talán a kelleténél is több önbizalommal rendelkeznek. Ez nem feltétlenül rossz dolog. Szerintem szükségük van erre az attitűdre, hogy a filmszakma árnyoldalát is el tudják viselni. A direktorok között többen is vannak, akik olykor-olykor szeretnek megmártózni a rivaldafényben, a saját teremtésük miliőjében. Őszintén: ha nekem lehetőségem lenne szerepelni, ha csak egy másodperc erejéig is, a Star Wars-ban vagy a Gyűrűk Urában, azonnal igent mondanék. Nem véletlen, hogy pont ezzel a két nagyon magával ragadó világgal példálóztam, hiszen Peter Jackson és George Lucas sem tudott ellenállni a kísértésnek.

Peter Jackson növelte Bree lakóinak a ...

Tovább Szólj hozzá

star wars válogatás cameo watchmen steven spielberg george lucas 2017 bryan singer Indiana Jones Peter Jackson X-Men Gyűrűk Ura Zack Snyder Days of Future Past

2017. már 03.

A film megszépíti a valóságot: Utazás – 1. rész

írta: negyedikfal
A film megszépíti a valóságot: Utazás – 1. rész

Ennek a cikknek egy hosszúra nyúlt buszutazás során ugrottam neki. Eredetileg más témában akartam megosztani veletek egy-két gondolat, végül az élet, mint a legjobb forgatókönyvíró, átírta az eredeti elképzelésemet. Ide kapcsolódó instant vallomás: gyűlölök utazni. A repülőtől félek, az autózás untat és fáraszt, a tömegközlekedés frusztrál, kényelmetlen és sok esetben dühít. Mielőtt elmerültem volna a „ jaj, de rossz nekem !” – önsajnálatba, inkább más oldalról közelítettem meg a témát: még mindig jobb helyzetben vagyok, mint Keanu Reeves a Speed-ben vagy Bradley Cooper az Éjféli etetésben. Azok voltak ám az igazán szörnyű utazások. Könnyed, lazító cikk így közeledve a hétvége felé.

Más színben látom a 33-as ...

Tovább Szólj hozzá

utazás válogatás 2017 Speed Tom Hanks Terminal Éjféli etetés Collateral

2017. már 02.

Újonc-avató: Cardinal

írta: negyedikfal
Újonc-avató: Cardinal

321231_g2.jpg

Szoktatok kanadai sorozatokat nézni? Belekóstoltam egy-két darabba, egész jók. A Murdoch például az egyik kedvenc heti nyomozós sorozatom. A pilot után a Cardinal -nak nagy esélye van, hogy növelje a kanadai sorozatnagyköveteim számát. Ebben a tartalmas szérianyitó részben minden benne volt, amit a krimi/thriller műfajban szeretek. Spoileresen eredek a gyilkos nyomába, csak óvatosan kövessetek!

Hideg atmoszféra, jó történet!

A pilotok esetében sokszor panaszkodom a túlzsúfoltságra . A készítők lelkesen mindent és mindenkit szeretnének minél gyorsabban, szélesebben bemutatni. A Cardinal esetében sem fukarkodnak a karakterekkel, a cselekményszálak megrajzolásával, viszont szerencsére nem gyomorterhelő módon telítettek el. Kellemes, ...

Tovább Szólj hozzá

sorozat pilot kanada 2017 sorozatkritika Cardinal

2017. már 01.

Random elmélkedés: Gondolatfilm, mint "műfaj"

írta: negyedikfal
Random elmélkedés: Gondolatfilm, mint "műfaj"

Újabb kis gondolat, amit megosztanék veletek. Jobban mondva ez szerintem inkább jelenségféle, ami unaloműzőként, a kreativitás táplálásaként is szolgálhat. A heti témánk : a fejben történő világépítés, „filmkészítés”. A zsánert nevezzük is el gyorsan gondolatfilmnek, amelyben sok olyan Oscar-díj gyanús alkotás születhet, ami az öncélú szórakoztatáson túl, segíthet a nehéz döntések meghozatalában, feldolgozásában.

Legyél rendező, író, színész!

Elsősorban nem arra gondolok, hogy van-e olyan ötleteket, amikből jó alkotásokat lehetne készíteni. Persze, ha van ilyen eldugva az íróasztalfiókjába, akkor arra is kíváncsi lennék. Mindig izgalmas jó filmtervekkel találkozni. Nekem is van egy-két olyan témám, ami ...

Tovább Szólj hozzá

random elmélkedés fantázia 2017 filmírás Walter Mitty gondolatfilm

2017. feb 28.

Digitális varázslat a gyöngyvásznon! - 1.rész

írta: negyedikfal
Digitális varázslat a gyöngyvásznon!  - 1.rész

furious_gif.gif

Múltkor egy kicsit a set design fontosságáról beszélgettünk – érkezik majd a folytatás -, most kicsit technikai oldalról vizsgáljuk meg a filmkészítés varázslatos világát. Nyilván nem kell tudnunk, hogy egy-egy látványfilmben mennyi munka, lemondás, szorgalom vagy túlóra van, hiszen a végeredményért adjuk elsősorban a pénzünket/időnket, nem pedig, csúnyán fogalmazva, az emberi oldalért. Jómagam is hajlamos vagyok legyinteni a látványfilmek esetében a vizualitásra, mondván, 2017-ben már kötelező nagyon magasan teljesíteni. Pedig a VFX mesterek klasszis „modellezése” jelenti olykor a különbséget az összkép megítélésénél.

Batman v Superman: VFX hajnala

A két népszerű szuperhős közös filmjének sok minden felróható: ...

Tovább Szólj hozzá

jackie concept werk 2017 a dzsungel könyve CGI jurassic world batman v superman Furious Storyboard VFX

2017. feb 27.

Taboo: Irány az Új Világ! - Évadértékelés

írta: negyedikfal
Taboo: Irány az Új Világ! - Évadértékelés

James Delaney háborúja bevégeztetett. Nagyon remélem, hogy a csatorna jövőbeli tervében szerepel a sorozat folytatása, mert hiába kaptunk egy kerek, szálelvarrós lezárást, lenne lehetőség a sztoriban. A záró snitt után is azt éreztem, hogy ez még csak a kezdet, innen lehet tovább építkezni. Fontos: spoileres hajóval kötöttem ki a blog kikötőjébe.

Mindenki megfizetett a múlt bűneiért!

A Taboo-ban az a legszebb, hogy úgy írtak múltat James Dealeny -nek, hogy csak nagyon keveset fedtek fel az Anglián kívüli életéből. A sérelmein keresztül ismertük meg azt a férfit, aki csillapíthatatlan dühvel, haraggal és bosszúvággyal tűnt fel a politikai csatatéren . A legtöbb írásomban hangsúlyoztam, hogy nem tudom elképzelni, hogy James ...

Tovább Szólj hozzá

kritika sorozat finálé sorozatkritika tom hardy taboo FX

süti beállítások módosítása