2017. már 04.

Rendezők a kamerák árnyékán kívül - 1. rész

írta: negyedikfal
Rendezők a kamerák árnyékán kívül - 1. rész

Általánosságban véve elmondható, hogy művészek többnyire egocentrikus alakok, akik talán a kelleténél is több önbizalommal rendelkeznek. Ez nem feltétlenül rossz dolog. Szerintem szükségük van erre az attitűdre, hogy a filmszakma árnyoldalát is el tudják viselni. A direktorok között többen is vannak, akik olykor-olykor szeretnek megmártózni a rivaldafényben, a saját teremtésük miliőjében. Őszintén: ha nekem lehetőségem lenne szerepelni, ha csak egy másodperc erejéig is, a Star Wars-ban vagy a Gyűrűk Urában, azonnal igent mondanék. Nem véletlen, hogy pont ezzel a két nagyon magával ragadó világgal példálóztam, hiszen Peter Jackson és George Lucas sem tudott ellenállni a kísértésnek.

Peter Jackson növelte Bree lakóinak a számát!

J. R. R. Tolkien „unokája”, Peter Jackson A Gyűrűk Ura – trilógiával fantasztikus, maradandó, generációkat túlélő világot alkotott. A minden aprólékos részletre kiterjedő történetvezetés és a grandiózus látványépítés miatt a mai napig bármikor meg tudom nézni Frodóék „egészségügyi sétáját”. Többek között ezért hasznos épített díszlettel dolgozni, hiszen évek múltán kevésbé érezni a vizualitásán a ma már visszamaradott technológia eróziós pusztítását. Sajnos mindez A hobbit-ról már nem mondható el - sem hangulatban, sem történetben, sem látvány -, igaz,a háromrészes előzményfolyamat első etapja, a Váratlan utazás nyomokban tartogatott Tolkien-Jackson hangulatot.

A témánál szorosan maradva: feltűnt nektek Peter Jackson jelenléte Sauron „regéjében”? A direktor olyannyira rákapott a lápatoroki dohány ízére, hogy rögvest három kisebb szerepet is magára vállalt: réparágcsáló, kissé morózus lakost alakított Bree-ben, harcolt az orkok ellen a Helm-szurdokban, sőt egy ízben még a tengeri haramiák vezetőjeként segítőkezet is nyújtott Sauron-nak.

peter_jackson_cameo_gyuruk_ura.jpg

George Lucas is kalandozott a csillagok között!

Kevés olyan megkerülhetetlen alkotás lélegzik a filmvilágban, mint a Star Wars. Nyugodt szívvel rá lehet sütni a korszakalkotó jelzőt, hiszen a technológiai virtuozitása mellett sikerült elérnie, hogy komplett generációk nőjenek fel Anakin Skywalker legendáján. Évekkel az előzménytörténet lezárása után a Disney, a Lucas Birodalom felvásárlásával, új fejezetet nyitott az saga aranylapos történelemkönyvében, ami idén újabb históriával fog gazdagodni. A Star Wars őszszakállú atyja most már csak a Skywalker Ranch-en követheti nyomon a saját gyermekének fejlődését. Lehet, hogy 2005-ben megérezte a „közelgő” búcsút, ugyanis az előzmény trilógia forgatásánál az űropera karmestere a „zenekar” rendezése mellett egy rövidke statiszta szerepet is magára vállalt. Darth Vader felemelkedését és a Jedi Rend bukását elmesélő A Sith-ek bosszúja című filmben Baron Papanoida szerepében tűnt fel. A karakter vezetékneve azért elég beszédes.

george_lucas_cameo.jpg

Bryan Singer még a mutánsok között, a vásznon sem szabadul meg a kamerájától!

A korábbi válogatás után - Star Trek-ben is szerepet vállalt - meg sem lepődtem, amikor kiderült, hogy Bryan Singer az egyik legjobb mutáns-rendezésében is feltűnt, méghozzá nem is túl diszkrét módon. A jelenet Days of Future Past-ből való. Mint mindig, most is jól áll a kamera a kezében!

bryan_singer_x_men.jpg

Zack Snyder besorozta magát a Watchmen-be!

Ha a rendező kvalitásai mellett hozunk fel érveket, példákat, akkor mindenkinek először az emlékezetes Watchmen ugrik be. Nem véletlenül. Szerintem Komédiásék történetét Zack Snyder nagyon szépen adaptálta, ráadásul a végeredményen érződött a rendező sajátos vizuális kézjegye, gondolatvilága. Ember legyen a talpán, aki kibír egy ilyen filmet szereplési vágy nélkül. Természetesen Zack Snyder is elcsábult, aki egy keménykötésű, kissé gerilla-stílusú katona szerepében tűnt fel a vásznon.

zack_snyder_cameo.jpg

Az igaz barátság filmeken át is tart!

Minden listára kell egy kakukktojás. Ebben a válogatásban George Lucas és Steven Spielberg filmjei képviselik ezt az elvet. Biztosan tudjátok, hogy a két rendező országos cimborák, a hollywoodi rendezők új hullámának meghatározó alakjai, akik kölcsönösen tisztelik egymás munkásságát. Ez a bensőséges, szeretettel teli kapcsolat a filmjeikben is erősen érezhető. Olyannyira, hogy amíg George Lucas barátja földönkívülijének biztosított helyet a Galaktikus Szenátusban, addig Steven Spielberg a veszélyes, isteni titkokat őrző Frigyládára véste fel a két híres droid hieroglifáját.


sw_indiana_jones_r2d2.jpg

et_star_wars.jpg

Szólj hozzá

star wars válogatás cameo watchmen steven spielberg george lucas 2017 bryan singer Indiana Jones Peter Jackson X-Men Gyűrűk Ura Zack Snyder Days of Future Past