2017. már 10.

Jelmezbe bújtatott karakterfejődés - #1

írta: negyedikfal
Jelmezbe bújtatott karakterfejődés - #1

Kiváltképp a szuperhős-zsánerben lehet megfigyelni a jelmez karakterfejlesztésre vonatkozó funkcióját.  Bár, ha van más filmes példátok a témában, jöhet nyugodtan!

Hasonlóan a set designhoz, a (mű)bőrbe és csuklyába bújtatott vezérfigurák személyiségének változásaira, hőssé válásuk különböző (élet)szakaszaira mutathat rá az íj, a köpeny vagy a „futócipő” evolúciója. Vannak olyan karakterek is, ahol a készítőknek/jelmeztervezőknek sokkal prózaibb okuk van a ruhák jelentős megváltoztatására/felfrissítésére: meg kell felelniük a mai nézők vizuális elvárásainak. A mai adásában néhány ismert szuperhőst hívtam vendégségbe.  

Zöld Íjász: Robinson Crusoe-tól Star City zöldlelkű őrangyaláig

A The CW képregény világának anyahajója - amihez uszályként kapcsolódik a többi szuperhős -, az Arrow immár ötödik éve lődözgeti a nyilait Star City bűnözőire. A kezdetek kezdetén Oliver Queen sem mutatott mindig könyörületet az ellenfeleivel szemben. A sziget fogsága, a veszteségek, az embertelen körülmények alaposan megtörték a férfit, aki nem csak időt, hanem az lelkének nagy részét vesztette el a hajótörés után. Nagyon sok idő kellett ahhoz, hogy a Csuklyásként elhíresült törvényen kívüli rálépjen arra az ösvényre, amiről a képregényekben is olvashattunk. Ez a fajta jellem- és küldetés fejlődés szerintem nagyon szépen megfigyelhető a jelmezén is: a kezdeti nyers ruhája és íja mostanra kifinomult, elegáns öltözéké szelídült. Egyre jobban emlékeztet a képregények Oliver Queenére, ráadásul a fegyverarzenálja is kezd hasonlítani (például a nyílba oltott ejtőernyő). Várom, hogy a bokszkesztyűs nyílvesszőt is láthassam akcióközben.

arrow_evolucio.jpg

suits_arrow.jpg

Superman: Letisztult outfit

A világ legidősebb Acélembere, Kal-El nagyon gazdag képregény múlttal rendelkezik. Bármennyire is fontos a hagyományőrzés, a popkultúra kincseinek csiszolása, azt azért be kell ismerni, hogy Superman autentikus ábrázolása ma már kicsit röhejesen festene. Ezalól Bryan Singer kriptoni hőse annyiban kivétel, hogy a filmjét szándékosan Christopher Reeve-hagyatékának folytatásaként/bővítéseként írta meg, emiatt nem is kellett jelentős változtatásokat eszközölni Brandon Routh maskaráján. Viszont Henry Cavill-t egy dimenziókkal sötétebb univerzumban már nehezen lehetne elképzelni piros alsónadrágban és világoskék harisnyában. Sok mindent el lehet mondani a DC-ről, de szerintem jelmezszempontjából ügyesen dolgoztak. Az egyszínű sötétkék gúnya vörös köpennyel elég jól néz ki. Ugyanez a fajta a változtatás megfigyelhető az újabb Justice League-meséken is. Ha megnézzük a legújabb részeket, akkor láthatjuk, hogy Superman sötét tónusú „munkaruhát” kapott.

superman.jpg

Smallville: A nincs jelmez-szabály erejének felhasználása

Az Alfred Gough-Milles Millar páros anno a Smallville papírra vetése előtt hozott egy olyan szabályt, ami alapjaiban határozta meg a sorozat arculatát: a szériafináléjáig nem aggatták rá Tom Welling-re az ikonikus köpenyt. Ezt az elhatározást a színész is támogatta, aki nagyon sokáig pont emiatt hezitált - egyszer vissza is mondta -, hogy elvállalja-e a szerepet. Az odáig rendben van - sokáig újszerűen is hatott -, hogy nincs köpeny és kék-piros gúnya, de egy ponton túl megkerülhetetlen az ikonikus színtónusú ruha. Ezt a készítők is nagyon jól tudták, és ügyesen, évekig komoly jelentésfonalakkal varrogatták Clark gúnyáját.

Az egyre jobban formálódó ruhatár a karakter- és történetszempontból is fontos szerepet kapott: minden „pólóváltás” Clark aktuális élet- és küldetésszakaszát szimbolizálta.

smallville_jelmez_evoulcio.jpg

Ezt kezedben pólóval és dzsekivel oldották meg, ám a későbbiekben, ahogy fokozatosan fogadta el a sorsát, a szerepét, egyre inkább fejlődött a „munkaruhája”. A szerény vidéki szuperhős ruhatárát Metropolisban fekete Superman-szettre - jelképpel ellátva - cserélte, amit később bordó bőrdzseki és póló követett. Kvázi ekkortájt döntötte el, hogy a sötétségből kilép a fényre. A záró epizódban pedig a Magány Erődjének jégbe zárt gardróbszekrényéből végre előkerült a hőn áhított köpeny. Nemcsak a képességeire, hanem a ruhával járó borzasztó nagy teherre, hivatástudatra is meg kellett érnie. A tíz év szép keretbe foglalta Clark Kent felnövés történetét.

smallville.gif

Amerika Kapitány: a S.H.I.E.L.D. születése és bukása!

Superman-hez hasonlóan a Marvel legidősebb szuperhősének szabásmintájára is ráfért némi változtatás. A markáns stílusjegyektől természetesen nem szabadulhattak meg, viszont történet szempontjából tartalommal, műfaji- és harcászati töltettel fel tudták vértezni. Nézzük a ruha evolúcióját: az Amerika Kapitány: Az első bosszúállókban megkapta a hagyományos, a második világháborúra jellemző, hazafias töltetű katonazubbonyát, amit az első közös film autentikus, képregényhű csilli-villi, nagyon színes, nagyon hazafias jelmez követett.  

A második különálló filmjében, A tél katonájában a frissen felolvasztott szuperhős jelmeze szerintem gyönyörűen magában foglalja a sztori narratíváját. A design érezhetően letisztult, a hivalkodó színek a műfaj színezete miatt is szürkébb, ridegebb tónust kaptak. Egyszerre érvényesült benne a XXI. század modern harcászata, és az erősen korruptálódott S.H.I.E.L.D.

Végül az Ultron-ban szerintem sikerült ötvözniük a hagyományost az újszerűvel: letisztult, hazafias szövettel lett megvarrva az új jelmez.

amerika_kapitany_2.jpg

The Flash: a ruha nem túl sebesen, de fejlődik!

Az élet iróniája, hogy a tervezőasztal mögött is ugyanolyan tempóban dolgoznak Flash jelmezének evolúcióján, mint a történetírók Barry Allen személyiségének fejlesztésén. Nem értettem – és most sem annyira -, hogy miért ezt a sötét bordó tónust választották a skarlátvörös gyorshajtó „munkaruhájának” alapszínének. Nyilván ez a burgundira hajazó tónusválasztás nagyon modern, nagyon mai, viszont messze áll Flash élénk személyiségétől. Ahogyan a The CW Barryje is. A sok lelki seb, amit az írók éles golyóstollai ejtettek rajta, nem is arra predesztinálja, hogy magára húzza az égőpiros gúnyát, pedig nagyon szívesen látnám abban futkosni. A harmadik szezon mélynek tűnő, ám felszínes drámája sem mutatja annak a jelét, hogy jövőre a jelmez drasztikus szabásminta változtatáson menne keresztül. Pedig ezen a plakáton szépen látszik, hogy milyen jól állna neki a retinapörkölő piros szín!

flash_suits.png

the_flash_poster_piros.jpg

Szólj hozzá

válogatás smallville jelmez 2017 Flash Arrow Superman Amerika Kapitány