2017. ápr 06.

A BKV-sztrájkra is van megoldás: használjunk Zsupszkulcsot!

írta: negyedikfal
A BKV-sztrájkra is van megoldás: használjunk Zsupszkulcsot!

Áprilisban kemény időszak elé nézünk, hiszen a BKV leállásával beköszönthet a közlekedési horror időszaka, ami sokunk mindennapjait teheti pokollá. Bízom benne, hogy sikerül elfogadható, kényelmes és békés megoldást találniuk a főváros és a szakszervezetek vezetőségének, ám, ha rövidebb-hosszabb ideig elcsendesedik a földalatti metróvonal, akkor a filmek, mint mindig, most is fantáziadús, innovatív megoldásokat kínálnak az élet kisebb-nagyobb kríziseire. Bárcsak szabadalmaztatták volna már Quinn Mallory találmányát!

Zsupszkulcs

Papíron nemcsak a muglik között fordulhat elő, hogy egy-két, a varázslók mindennapjaira kiható szolgáltatás és/vagy intézmény sztrájkot hirdet. Gondoljunk csak bele: a Roxfort egyszer már majdnem megszűnt, amikor elszabadult a Titkok Kamrájának rettegett szörnye. De akkor is gondban lennének a munkába igyekvő öltönyös vagy pizsamás varázslók, ha a Kóbor Grimbusz munkamániás legénysége úgy döntene, hogy a Mágiaügyi Minisztériummal folytatott bértárgyalások végeztéig szüneteltetik a szolgáltatásukat. Az a különbség köztünk és Harryék között, hogy amíg ők például használhatnak zsupszkulcsot, amivel egyetlen érintéssel, pár pillanat alatt eljuthatnak a célhelyhez közeli érkező zónába, addig ebben a mágiamentes világban nekünk nincs ilyen szerencsénk, lehetőségünk. A zsupszkulcs nagy előnye, hogy tömegesen is lehet használni. Lehet, hogy egész Magyarország nevében mondom, hogy jól jönne nekünk most (is), főleg, hogyha BKV-bérlettel lehetne használni. Bár közérzet szempontjából nem a legkellemesebb utazási forma. Igaz, nyáron a nagy hőségben a hármas metró sem az.

harry_potter_zsubszkulcs.jpg

Csillagkapu

Egy másik alternatív és kényelmes utazási forma lehetne a Csillagkapuban látott, használt, világok és bolygók közötti távolság villámgyors megtételére alkalmas portál. Bár a kivitelezése már bonyolultabb lenne, hiszen ez az óriási „számítógép” nem igazán fér be egy panellakás nappalijába. Ellenben családi ház tágas udvarában már kivitelezhető lenne, de akkor még fennáll a fogadóoldal problémája. El tudom képzelni, hogy „pár” év múlva a Klinikák aluljáróban kígyózó sor áll a kapu előtt, várva, hogy az ellenőrök - akik elvégezték a kapu irányításához szükséges egzotikus nyelvet - beüssék a koordinátákat. Kár, hogy erre egy „kicsit” még várnunk kell, jól jönne már most!

csillagkapu.jpg

Sliders

Természetesen nem maradhat ki az innovatív, utazást és sztrájkot megelőző/átvészelő technológiák között Quinn Mallory forradalmi felfedezése sem. Mielőtt belemennénk: van köztetek olyan, aki hozzám hasonlóan, gyerekként minden epizód előtt és után Sliderseset játszott? Hálás sorozat volt ez a gyermeki fantáziának, hiszen egy mezei, sokgombos távkapcsoló tökéletes dimenziónyitó kapuként szolgált. Amerre tart a világ, ezt most már nem ennyire ormótlan, „farmerzseb ellenes” módon tudnám elképzelni, hanem egy elegáns applikációként, amibe már beépített térkép-és GPS funkció is lenne, hiszen Quinn életútjából tudjuk, hogy ez a szerkezet eléggé megbízhatatlan, szeszélyes és finoman szólva sem túl pontos. Nagyon egyszerű lenne a közlekedés, csak ha célt és világot tévesztenénk, akkor lennénk nagy bajban.

sliders.gif

Volt-nincs szekrény

Ismét egy Harry Potter-példával érkezem, mert J. K. Rowling világa szolgáltatja talán a legtöbb és legizgalmasabb utazási formát. A seprűt viszont nem dobom be a közösbe, túl evidens és nem igazán elegáns megoldás lenne.

A Volt-nincs szekrényt egy vészterhes időszakban - Voldemort első rémuralma - került bevezetésre, így érthető, hogy a legtöbb varázslóban pszichésen egy kis ellenérzést vált ki a használata. Nem úgy, mint bennünk, varázstalan emberekben. Praktikus megoldás, ami otthonra is beszerezhető lenne - egy szép, díszes darab sokat dobna a nappali/hálószoba összképén -, és, ha megvan a fogadóoldal, akkor szó szerint egy lépésre laknánk a munkahelyünktől. Bár, ha elromlik - ami életveszélyes is lehet -, akkor a javíttatása valószínűleg egy vagyonba kerülne. A gyerek egyetemi tandíjába mindenképp.

harry_potter_volt_nincs_szekreny_2.jpg

 Melyik utazási formát használnátok legszívesebben? Jöhetnek további tippek, ajánlások.

Szólj hozzá

élet válogatás sztrájk filmek megoldás 2017 Harry Potter BKV Csillagkapu Sliders