2017. máj 02.

Digitális varázslat a gyöngyvásznon: Zöld Lámpás ruhájára is van magyarázat!

írta: negyedikfal
Digitális varázslat a gyöngyvásznon: Zöld Lámpás ruhájára is van magyarázat!

A VFX technológiával foglalkozó rovatunk immár a negyedik zöld hátteres epizóddal jelentkezik. Ezúttal (többek között) életre keltjük Ryan Reynolds által is utált animált ruhát; megnézzük, hogyan kelt életre Deadpool első lendületes akciója, és ha már a nyakunkon vannak Star Lordék, vizsgáljuk meg, miként verték el az első részben Ronan-t, a Vádlót.

Előző részek tartalmából: 1. rész, 2. rész, 3. rész

Zöld Lámpás

Az elfuserált Zöld Lámpás esetében nem a hogyan, hanem a miért a kérdés. Milyen döntések sorozata vezetett odáig, hogy a készítők végül jó ötletnek gondolták az animált öltözéket, ami az eredeti elképzelések helyett inkább bizonyult vérszegénynek és karakteridegennek, mint újszerű, innovatív megoldásnak. Már pedig az interjúból kiderül, hogy a koncepció frissítés volt az eredeti cél. A természetellenesen csillogó öltözéket a gyűrű erejével magyarázták, ami miatt a színész nem kaphatott egy egyszerű gumiruhát. Ryan Reynolds már akkor érezte, hogy baj lesz, de az igazi érzéseiről csak később - na meg a Deadpool-filmen keresztül -, a film bukása után évekkel vallott. Kicsit sajnálom a színészt: rajongóként azzal szembesülni, hogy az ikonikus öltözet helyett csak egy szürke, színtelen, formátlan motion capture „pizsamát” ölthet magára, eléggé kiábrándító, csalódáskeltő érzés lehetett. Magát a befektetett munkát – még ha a végeredmény olyan is lett, amilyen - semmi esetre sem szabad elvenni a szakemberektől, mert még az utolsó izommozgást is tökéletesen rekonstruálták, rögzítették. Lehet, hogyha jobb scripttel díszítik fel a ruhát, teljesen máshogy vélekednék a végeredményről. De ismerjük a mondást: sportban és filmben nincsen HA. Érdekesség, hogy az a Greg Berlanti felelt a forgatókönyvért, aki a The CW-n a saját DC-univerzumát építgető. Lehet, hogy a sokszor pletykált gyűrűs szuperhős a rossz emlékek miatt nem tűnt még fel a sorozatban? Pedig egyszer már egy easter egg formájában belengették Hal Jordan érkezését.

Concept kép:

green_lantern_concept_art_by_fabian_lacey_04a.jpg

green_lantern_concept_art_by_fabian_lacey_11a.jpg

green_lantern_concept_art_by_fabian_lacey_15a.jpg

Deadpool

Kevés olyan színész állhatatos aktív színész mozog Hollywoodban,mint Ryan Reynolds, aki energiát és munkát nem kímélve foggal-körömmel küzdött egy olyan projektért, aminek a megvalósulására akkoriban nem sok esély mutatkozott. Gondolom, ismeritek a nagy Deadpool legendát: a stúdió egyáltalán nem hitt az antihősben, ám egy „véletlenül” kiszivárgó tesztfelvétel visszajelzései meggyőzték a szőrős szívű producereket.  Bár nem vagyok a film rajongója - egynek frissítő szórakozás volt, másodszor már nagyon fárasztott -, de nagyon tetszik az a fajta emberi érték – kitartás, szorgalom -, amit a direktor és a színész felsorakoztatott a történet mellett.

A „mozgó pitchet”, ami megmentette a projektet, végül be is illesztették a végső változatba, igaz, digitálisan kicsit dolgoztak rajta, hogy még jobb, ütősebb legyen. Ha a Zöld Lámpás készítői látták a filmet, szerintem rájöttek, hogyan lehet igényesen keverni a normális öltözéket a digitális utómunkával.

Concept kép:

deadpool_ruha.jpg

deadpool_ruha_2.jpg

deadpool_ruha_3.jpg

A galaxis őrzői

Szerintem nem leszek túl merész, ha azt mondom: James Gunn űroperája az utóbbi évek legjobb Marvel-dobása. Pedig elég rizikós vállalkozásnak tűnt, de bejött. Jó példázza, hogy erős attitűddel lehet izgalmas eredettörténetet is készíteni. A folytatásra hangolódva hoztam egy forgatási videót. Tipikus zöld/kék hátteres munka, viszont Chris Pratt-et nagyon irigylem, hogy vezethetett egy „igazi” űrhajót. Bármennyire is nehéz, és szellemileg kimerítő lehetett a forgatás, az űrcsata felvétele elég izgalmasnak, vérpezsdítőnek tűnik.

James Gunn abszolút kiérdemelte a rajongók bizalmát, de ha lehet egy kérésem: Baby Groot-tal ne vigye túlzásba a cukiság-faktort.

Forgatási videó:

 Concept kép:

galaxis_orzoi_concept_art.jpg

Kong: Koponya-sziget

A közös univerzum másik meghatározó alakjának, Godzillának az életre keltésével már foglalkoztunk.  Most a gigászi ellenfelén, a gorillák uralkodóján a sor. De mielőtt tovább mennénk, a VFX - videó spoilereket tartalmaz, ezért ha nem láttad még a filmet, csak óvatosan, saját felelősségre olvass tovább!

Bár a Logan-nel úgy tűnt, hogy az idei blockbuster szezon reménykedésre adhat okot, főleg úgy, hogy a Kong azért elég jó marketinget és már-már sajátosnak tűnő arculatot is kapott. Sajnos a végeredmény közepesnél semmivel sem sikerült jobbra (legalábbis a saját ízlésspektrumomon), de azt mindenképp el kell ismerni, hogy ezúttal nem hazudtak nekünk: ez a gorilla tényleg hatalmas! Bár azt továbbra sem értem, hogy mi szükség van összeereszteni a Szörnyek Királyát a Koponya-sziget Uralkodójával. Biztos végeztek a producerek egy reprezentatív igényfelmérést a témában (nem!). A videót ettől függetlenül ajánlom, amiből kiderült, amit eddig is sejthettünk: ezúttal sem a VFX-héjon csúszott el ez a majom…

Concept kép:

kong_1.jpeg

kong_2.jpeg

kong_3.jpeg

Trónok Harca

Ritkán hozom szóba a Trónok Harcát, pedig az az igazság, hogy jómagam is első osztályon utazom a hype-hajón. Bár a minőség az elmúlt pár évben kimondottan hullámzóra sikeredett, mégis mindig jól esik elmerülni Westeros sárkányfüsttől terhes fantáziavilágába. Bár az előzőekhez képest ez sokkal hosszabb - több mint félóra -, de cserébe az első öt évad VFX - trükkjeit dolgozza fel. Fantasztikusan manipulálták a valóságot, és díszítették fel az amúgy is lehengerlő forgatási tájakat. Minden Trónok Harca-rajongónak, aki szeret a bűvész ingujjában matatni, kötelező néznivaló!

Szólj hozzá

válogatás 2017 king kong zöld lámpás Game of Thrones Deadpool Trónok Harca a galaxis őrzői VFX