2017. jan 31.

Poirot öt legjobb esete

írta: negyedikfal
Poirot öt legjobb esete

A klasszikus krimi farvízén tovább evezve a Los Angeles-i rendőrkapitányság ballonkabátos nyomozója után a belga detektív legjobb szürkeállomány mozgató esteit vettem nagyító alá. Agatha Christie regényhősének nyomozásaiban nem csak az a fontos, hogy hogyan követték el a gyilkosságokat, hanem az is, hogy kik tették. Ebből kiindulva az esetek többségében borzasztó izgalmas – nem mellesleg korhű - történetek elevenednek meg a képernyőn. David Suchet pedig legalább annyira kiváló a szerepében, mint Peter Falk.

Cipruskoporsó

A csavaros eszű, megkerülhetetlen belga detektívet a kötelesség ezúttal vidékre szólítja. Egyik jó barátja, a kisváros nagy becsben tartott orvosa a segítségét kéri, mivel Elinor Carlisle-ra a bitófa vár, holott a személyiségéből adódóan is kizártnak tűnik, hogy köze volt a gyönyörű Mary halálához. Mivel a csinos hölgy „ellopta” a vőlegényét, minden jel arra mutatott, hogy féltékenységből, szerelemféltésből követte el a szörnyű gyilkosságot. Poirot azonban hajthatatlan: a megérzését követve rájön, hogy a rózsák háborúja is tartogat bőven elfeledett titkokat. Többek között azért is kedvelem ezt a tv-filmet, mert a megoldáshoz és a beismeréshez a piperkőc és végtelenül hiú nyomozónak igazán leleményes trükkhöz kellett folyamodnia. Nem mellékesen a könyv is kiváló!

poirot_cipruskoporso.jpg

Veszedelem a romházban

Ha már egy repülőút sem telhet el gyilkosság nélkül – Halál a felhők között -, akkor miért pont egy nyaralás álljon csak csendes pihenésből és önfeledt napozásból? A belga detektív - akit következetesen mindig lefranciáznak - ezúttal bűnüldöző társával és barátjával, Hastings kapitánnyal a tengerpartra utazik, hogy kipihenje a gyilkos hajszák okozta fáradalmakat. A kényelmes, minden igényt kielégítő szállódban hamar megismerkednek az elbűvölő Nick-kel, aki sejtelmesen beszámol nekik az elmúlt napokban történt különös baleseteiről. Többek között elvágták az autója fékvezetékét és napozás közben majdnem a halálra zúzta egy, lezuhanó szikladarab. Sajnos az ügyfeltárás során kiderül, hogy valaki az árnyékből az életére tör. Ezúttal Poirot szokatlan szituációban találja magát: az igazságszolgáltatás helyett magát a gyilkosságot kell megakadályoznia. Ha az előbb a Cipruskoporsó esetében azt mondtam, hogy Poirot-nak az eszén túl a kreativitására is szüksége volt, akkor ez a megállapítás ennél a történetnél hatványozottan igaz. Nemcsak a nyomozás folyamán felszínre bukkanó fordulat elképesztő, hanem a végjáték is. Mindenképp ajánlom, hogy nézzétek meg, ha eddig nem láttátok volna. Viszont ezt az Agatha Christie-könyvet/novellát eddig még nem olvastam. Érdemes?

poirot_veszedelem_a_romhazban.jpg

Temetni veszélyes

Bár a kétezres évek után született Agatha Christie-adaptációk könyvhűsége kicsit megkopott, a Temetni veszélyes szerintem kiemelkedőre sikeredett. A már megszokott profi környezet és kidolgozottság mellett a sztorit is sikerült nagyon magas szinten a képernyőre adaptálni. A néző szürkeállományt megmozgató sztori egy sebesen süvítő vonaton veszi kezdetét, hogy aztán (élet)veszélyes családi titkokban csúcsosodjon ki. A fentebb felsorolt két epizóddal szemben ezúttal nem maga a leleplezés módja az, ami igazán meglepő, hanem az elkövető személye. Sosem tudhatjuk, hogy kit engedünk igazán közel magunkhoz.Érdekesség, hogy ebben a filmben játszik Hollywood egyik legnagyobb sztárja, Michael Fassbender.

poirot_temetni_veszelyes.jpg

A titokzatos Styles-i eset

A piperkőc Hercule Poirot angliai kalandozása egy kis faluban, Styles-ban kezdődik, ahol a belga detektív - sorstársaival egyetemben - a háború elől menekülve menedékre lelt. A sors különös fintora, hogy Hastings kapitány is a faluban lábadozik egy harci sérülés miatt. Sajnos az újbóli egymásra találást szomorú esemény előzte meg: a Cavendish-család űrnője hirtelen és tragikus körülmények között életét vesztette. A kezdeti, sehova sem vezető nyomozás végül nagy csavarba torkollik, ráadásul a megoldás kulcsa is agyafúrt. Ebben a történetben minden benne van, amire egy Agatha Christie-rajongó csak vágyhat: lehengerlő atmoszféra, lassú, de tartalmas történetvezetés és remek karakterkezelés. Erősen ajánlott a film megnézése és a könyv elolvasása!

poirot_titokzatos_stylesi_eset.png

Halál a Níluson

Egy Poirot listáról nem hiányozhat egy halhatatlan Agatha Christie-feldolgozás. Sokáig a Halál a Níluson és a Gyilkosság az Orient Expresszen között őrlődtem. Végül azért döntöttem az egzotikus „hullámokon” játszódó történet mellett, mert nem csak a gyilkosság kidolgozása sikerült igazán klasszisra, hanem az elkövető személye is megdöbbentő. A történetet szerintem nem kell különösképpen bemutatni, bizonyára már ismeritek. Amellett, hogy a végjátéknál - szokásos Poirot-féle szembesítés - először nem akartam hinni a szememnek, ügyesen sikerült megidézték az akkori burzsuj réteg fellengzős, csillogós miliőjét is. Kihagyhatatlan filmélmény!

poirot_halal_a_niluson.jpg   

Neked melyik a kedvenc Poirot történeted?

Szólj hozzá

ajánló krimi poirot agatha christie temetni veszélyes david suchet halál a níluson cipruskoporsó veszedelem a romházban