2017. jan 27.

Az Íjász feltámadt és új kihívásokat keres!

írta: negyedikfal
Az Íjász feltámadt és új kihívásokat keres!

Vallomás: tavaly már kezdtem lemondani a kapucnis hősről. Az évadok lépésről-lépésre épültek le, a történet Oliver Queen fokozatos fejlődése helyett a szirupos szerelmi kapcsolatára fókuszált. A mágiavonal behozatala nagyon karakteridegenként hatott, még úgyis, hogy az Arrowverse szerves bővülésével már megjelent az expozícióba a természetfeletti faktor (metahuman-vonal).  Idén végre nyomtak egy reset gombot, ami borzasztó jót tett Star City őrangyalának. SPOILERES nyílvesszőket lövök ki a továbbiakban.

Vissza a startvonalra

A jelentős változás okát a vérfrissítésben látom. Szerintem az előző csapat - Dig - Thea -Laurel-éra - az évek alatt eléggé megfáradt. Nem nagyon tudtak mit kezdeni már velük, körbe-körbe futottak, szerelmi háromszögekbe és nagyvonalú történetekbe menekültek, holott ez az évad jól példázza, hogy a sikerhez nem kell más, mint koncepció hűség, a középpontban egy olyan nemezissel, aki passzol a főhőshöz. Prométheusz remek választás. A személyében sikerült megidézni a széria legjobb pillanatait (Deathstroke sztori), visszabillentve Oliver-t a megfelelő irányba. Kevesebb a felesleges, időpazarló dráma és az önsajnálat. Előtérbe került a csapatépítés és a vadászat. Röviden: visszakapta a Felicity klaviatúrája alá gurult tökeit. Ennek tükrében a téli pihenő előtti epizód szinte tökéletesre sikeredett: kiváló hangulat, jól felépített, átgondolt történet és antagonista motiváció. A végén pedig befigyelt még egy veszélyes, ám meghökkentő cliffhanger is.

arrow_1.jpg

A szezon második etapjának nyitórésze ott vette fel a fonalat, ahol tavaly a készítők lették: Laurel csodával határos módon visszatért.  Ez a fordulat nálam akár azonnali kaszát is jelenthetett volna, mert olyan kétélűfegyver vetettek be, ami könnyen a készítők arcába robbanhatott volna. A Flash-nél már kifejtettem a karakterhalállal kapcsolatos érzéseimet. Ha most a Legendákkal tényleg visszahozzák, azzal kvázi magukat köpik szemen és teszik nevetségesen komolytalanná a halálát. Féltem, mert egy picit tényleg ebbe az irányba indultunk el, viszont a végére megúszunk a totális katasztrófát. Sikerült jól és kézenfekvő módon pontot tenni a kérdés végére.

Prometheus-on továbbra sem találnak fogást. Egy-két lépéssel mindig Oliver előtt jár, és most már azt is tudjuk, hogy miért: mindketten Talia mentori keze alatt pallérozódtak. Kíváncsi vagyok, hogy ezzel a lépéssel újra előtérbe kerül-e az Árnyak Ligája-szál. Ra's al Ghul lánya nagyon érdekes karakter, igaz, eddig csak Batman-nel való kapcsolatát ismerem - az új DC- mesékben például tőle született a fia, az új Robin -, de izgalmasnak tűnik. Csak ezúttal bánjanak tisztességesebben a legendás bérgyilkos szektával. A karakter behozatalával hosszú idő után először végre értelmet adhatnak a flashback-es epizódmozaikoknak. Egy ideje marhára unom a múltbéli milliárdos playboy kalandjait. Szerintem egyáltalán nem érdekesek, viszont, ha ezzel sikerül kellőképpen megalapozniuk a Prometheus - Oliver ellentétnek, ahogyan anno azt Slade-del tették, akkor van értelme erőltetni. Mivel az Arrow nagyjából egy Batman- replika, ezért először azt gondoltam, hogy a Red Hood-történetet rántják elő a kalapból: Oliver tanítványa (Roy) visszatér, hogy (valamiért) bosszút álljon a mentorán. A látottak ezt cáfolták.

arrow_2.jpg

A megújult csapat dinamikája is jobban működik, most, hogy Laurel és Thea kikerült a képből. Bár kevésbé szimpatikusak. Mister Terrific végérvényesen a monitor mögé ülhetne, mert vérciki, amit az utcán művel, és René is tanulhatna némi önuralmat és kaphatna egy normális maszkot. Az új Black Canary ellenben izgalmasnak tűnik. Jobb lehet a szerepben, mint Katie Cassidy, aki bár gyönyörű nő, sosem állt jól neki a terepmunka, bár Black Siren szerepében korrekt teljesítményt nyújtott. Az új karakterben van lehetőség, csak hozzák ki belőle a legtöbbet.

Oliver - Felicity ellentét is oldódni látszik, ami időszerűnek tűnt, mert a túlhúzott drámaiság megint rányomná a bélyegét az összképre. Továbbra is ez az Achilles-sarka a sorozatnak.

A másik problémám Diggle. Amíg azt a nevetséges vödröt viselte a fején, legalább volt funkciója a szerkezetben. Azóta, hogy csapdába csalták és elítélték, igazából csak afféle háttérharcos. Erősítésnek jó, de azon kívül csak lézeng, és időnként eljátssza a pszichológust. Túlzottan nem érdekel, hogy mi lesz vele, bőven vannak izgalmasabb karakterek és akár a helyére is be lehetne hozni új arcokat, akik tovább pörgethetik a sztorit.

Érdekesség: ezt az epizódot az egyik legjobb kisvárosi drámámnak, az Everwood-nak a főszereplője, Gregory Smith rendezte, aki többször is megfordult már az Arrow és a Flash kamerái mögött is.

Verdikt

Az újabb identitásváltáson átesett – vissza a gyökerekhez – sorozat egyelőre remek irányban halad. Buzdítanám azokat, akik feladták – érthető okokból -, hogy térjenek vissza, mert megéri. Izgalmas szezonnak nézünk elébe, ha tartják ezt a szintet.

Szólj hozzá

kritika sorozat justice league sorozatkritika DC Batman Arrow