2017. jan 12.

Extrém hideg Európában – Extrém hideg a filmvásznon

írta: negyedikfal
Extrém hideg Európában – Extrém hideg a filmvásznon

Gondolom nálatok is úgy pörög a gázóra, mint Cobb (Eredet) totemje az álomszinten. Hetek óta üdvözöljük a korai jégkorszakot, ami soha nem látott fagyos rekordokat állított be szerte a világon. Mielőtt azt gondolnánk, hogy nekünk a legrosszabb a fékezhetetlennek tűnő hideg elleni egyoldalú küzdelem, kérdezzük meg Jake Gyllenhaal-t vagy Leonardo DiCaprio-t is a témáról. Utóbbi túl sem élte a jeges fürdőt.

Holnapután: Ne hagyd kialudni a tüzet!

Manapság Jake Gyllenhaal igazi A-listás sztár a Walk of Fame egén. Hollywoodi álomfizetésért cserébe olyan filmekre szerződhet le, amire csak akar, hiszen jelenleg a producerek kedvence. Nem is vádolható azzal, hogy rosszul választana: Az éjjeli féreg és Az éjszakai ragadozó is fantasztikusra sikeredtek.Ez nem volt mindig így, volt idő, amikor Jake Gyllenhaal - többedmagával - a fagyhalál ellen küzdött, termosztát és meleg tea nélkül, egy new yorki könyvtár gyomrában. Legalább a kiszemelt csaja ott volt mellette. A Holnapután –minden nap ezzel a pozitív gondolattal ülök le az időjárás jelentés elé… - igazi túlélő történet, méghozzá az utóbbi évek termését elnézve a jobbik fajtába tartozik - ez inkább a műfaj szégyene és nem a popcorn király, Roland Emmerich erénye. Ha nagyon fázol, képzeld magad Jake Gyllenhaal és barátai helyébe. Máris jobbnak, nem?

hideg_holnaputan.jpg

Jégvarázs: Valahol még fűtés sincs

Még a mínusz 25-30 fokos rekord hideg is jobbnak tűnik egy Jégpalotánál. El sem tudom képzelni, hogy Elsa és a kevésbé hidegvérű testvére, Anna hogyan tudják/tudták túlélni a fagypont alatti hőmérsékletet egy fűtetlen hodályban. Biztos az éneklés ereje és Olaf cuki-faktora – kevésbé volt idegesítő, mint a rénszarvas. Miért kell minden Disney mesébe egy retardáltnak tűnő négylábú (Aranyhaj és nagygubanc)? - felmelegítette a szívüket. Ilyen hidegben kiváló szórakozás lehet. Csak érdemes jól befűteni és forró csokit készíteni előtte, nehogy odafagyjunk a tv-képernyő elé.

hideg_frozen.jpg

Titanic: Leonardo DiCaprio-t is hideg zuhanyként érte a hideg

Ha van film, amiben rosszul sült el a kihűlés elleni küzdelem, az a Titanic. Oké, a luxushajó alaposan belökte az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio karrierjét, de ennek szörnyű ára volt: a jégheggyel való találkozás után az ifjú Jack életét adta a szerelméért, egyszer s mint bebizonyítva: hidegben nem túl jó ötlet elaludni. James Cameron díjnyertes és roppant jövedelmező alkotása felhívja a figyelmet - még ha nem is ez a főüzenete – rá, hogy a hideg nem viccel. Sose aludjunk el szabadban egy padon, ami egy sörgőzös-kocsmás tivornya után igen csábítónak tűnhet. Okoljunk Jack esetéből: ahelyett, hogy keresett volna egy másik kiszakadt ajtót, inkább a jeges fürdőt választotta.

hideg_titanic.jpeg

Amire mindannyian várunk: a (meleg) Napfény

Külön öröm, ha egy listára felkerülhet Danny Boyle, aki olyan alapműveket varázsolt már a gyöngyvászonra, mint a Trainspotting vagy a Gettómilliomos.  A fenti alkotásokkal szemben a direktor a Napfény című szerzői sci-fijével elhozza a napfényt, a meleget a fehérre fagyott planétánkra, átmelegítve hideg csontjainkat. A történet azért nem ilyen egyszerű, mert Danny Boyle legénységének a haldokló napba kell új életet lehelnie. De olyan színészekkel, mint Cillian Murphy, nem lehet olyan nehéz feladat. Érdemes megnézni, ha nem tucat katasztrófafilmre vágytok.

hideg_napfeny.gif

Hu, de jó lenne egy kis meleg...

A makk még a Jégkorszakot is túléli

Ha van olyan animációs mese, ami a jéghez és az elviselhetetlen hideghez kapcsolódik, akkor az a Jégkorszak. Szemben a fenti katasztrófába torkoló alkotásokkal, az őskorban játszódó sztori kedves szereplői mosolygós fényben tünteti fel ezt az embertelen, szélsőséges időjárást. Néha meg kell találni a jót, a szépet a rossz dolgokban is, ehhez pedig tudnunk kell mosolyogni. A Jégkorszak erre a célra tökéletes.

hideg_jegkorszak.jpg 

Van olyan jeges-havas-fázós film, amit feltüntetnétek a listán?

Szólj hozzá

időjárás tél hideg titanic fagy jégkorszak danny boyle leonardo dicaprio holnapután jégvarázs