2017. feb 20.

Box Office: Batman a Nagy Fal szörnyeit is legyőzte!

írta: negyedikfal
Box Office: Batman a Nagy Fal szörnyeit is legyőzte!

A négynapos amerikai hétvégén érvényesült a papírforma: a Lego Batman magabiztosan győzedelmeskedett a konkurencia felett. A stúdiók kínálatai közül a Fifty Shades Darker és a John Wick zuhant nagyobbat, míg Matt Damon kínai főztje alaposan kihűlt a kasszáknál. A hétvége vesztese egyértelműen Gore Verbinski, aki nem találta meg a bukás ellenszerét: a thrillere mindössze négy millió dolláros nyitányt tudott produkálni.

Lego Batman: 34 millió dollár

Szépen gyűjtögeti a kockadollárokat az animált Wayne Vállalat tulajdonosa. A négyezer vásznon vetített stop motion-re a hétvégén 34 millió dollár értékben váltottak jegyet. A kritikus- és nézőkedvenc alkotás két hét leforgása alatt szűk 100 milliós amerikai bevételre tett szert. Bátran kijelenthető, hogy a nyolcvanból készített animált sztori már színtiszta profitot termel, a népszerűségét pedig jól mutatja, hogy a hétvégét nagyon szép, 35%-os csökkenéssel sikerült abszolválnia. A nemzetközi forgalmazás is gőzerővel dübörög: a tengerentúlról 72 millió csordogált be a stúdió számlájára. Az Universal szerintem álmában sem gondolta volna, hogy pont a Lego Batman lesz a Valentin-napi sztárfilmjük legnagyobb ellenlábasa.

lego_batman_2.jpg

Fifty Shades Darker: 20 millió dollár

Hát a készítők megint nem teszik ki az ablakba az a rengeteg szeretetcsomagot, amit A szürke ötven árnyalatának folytatásáért kaptak. Mielőtt jobban belemerülnénk a számok világába, gyorsan hasonlítsuk össze a két részt a kritikusok és nézők véleménye alapján:

 

Kritikai-index

Nézői-index

Fifty Shades of Grey

25%

41%

Fifty Shades Darker

9%

59%

 

Az ítészek szerint Christian Grey „szürkezónás” udvarlásának sikerült alulmúlnia az első rész teljesítményét.  A nézők viszont kicsit többre értékelték a folytatást. Valaki látta közületek? Milyen lett? Még nem vettem rá magam, hogy megnézzem, így láthatatlanba nem formálok véleményt a rendezőváltáson átesett produkcióról.  

Ami a bevételeket illeti: ahogyan az várható volt, a második hétvégére alaposan megzuhant az érdeklődés a film iránt. Az 55%-os csökkenés ezúttal 20 millió dolláros bevételre és ismét a második helyre volt elég. Némi összeadás után megállapítható, hogy az R-kategóriás kikötözés Amerikában már 89 milliónál jár.

fiftyshadesdarker.png

The Great Wall: 18 millió dolláros start

Nem klasszikus újoncként érkezett a mozikba Matt Damon fantasy-kaland alkotása, a The Great Wall, ami már túl van egy erős nemzetközi forgalmazáson: összesen 244 millió dollárt szedett össze az amerikai-ázsiai koprodukció. Érdekes jelenség, amit a The Great Wall képvisel: a projektet az Universal finanszírozta, a fókuszcsoport határai azonban az ázsiai területekre helyeződött át. Ebből kiindulva Matt Damon filmje anyagilag egyáltalán nem számít bukásnak, igaz, barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy a nagy érdeklődéstől összeomlott volna az amerikai mozihálózat jegyfoglalási rendszere. Számszerűsítsünk: a The Great Wall „hazai földön” 18 millióval nyitott. A gigászi költségeket – 150 – biztosan nem fogja visszahozni, de a stúdió biztos elégedett, hiszen a forgalmazás eredményéből szép csekkeket tudnak kiállítani a producereknek.

the_great_wall.jpg

John Wick: Chapter Two: 16 millió dollár

Keanu Reeves badass karaktere, John a véres, golyóktól lyukas hullahalom mellett most már csinos dollárkupac büszke tulajdonosának mondhatja magát. Bár zuhant egy nagyobbat az érdeklődés - 45% - a Rémkirály iránt, a hétvégén összeszedett 16 millió dollárral így is sikerült elcsípni a bevételi lista negyedik helyét. Az amerikai bevétellel és a forgalmazásból befolyt összeggel együtt már 90 millió dollár áll a film neve mellett. Nem véletlen, hogy érkezik a folyatás.

john_wick.gif

Fist Fight: 12 millió dollár

A négynapos amerikai hétvége egyik újonca, a Fist Fight - itthon Pofoncsata címen kell keresni -, szolid, 12 milliós nyitányt tudhat a magáénak. Ice Cube és Charlie Day alpári motívumokkal átszőtt komédiája alaposan felsült. A kritikusok és a nézők sem zárták túlságosan a szívükbe, ráadásul a nyitómérleg sem ad okot túlzott optimizmusra. A 25 millióból forgatott – plusz némi marketing – produkció talán nullszaldósra kijöhet. Az előzetesek és az első vélemények tükrében ez is egy újabb feledhető alkotásnak tűnik, ami tovább zülleszti a zsáner amúgy sem túl magas nívóját.

fist_fight.jpg

Ő találta ki ezt a filmet!

 

Hétvége nyertese

Hétvége vesztese

 lego_batman_3.jpg

 curee_wellnes.jpg

 

Szólj hozzá

lego bevétel 2017 Batman Matt Damon john wick Fifty Shades Darker The Great Wall Fist Fight Box Office