2017. feb 01.

Super Bowl a vásznon: öt felemelő „döntő”

írta: negyedikfal
Super Bowl a vásznon: öt felemelő „döntő”

superbowl_fejlec.jpg

Nyakunkon az év legnagyobb amerikai focis eseménye. Amíg az európai foci kedvelőinek a Bajnokok Ligája a sport Karácsonya, addig a tengerentúlon ugyanez a Super Bowl. Nem rajongok különösen ezért labdajátékért –a szabályokat is csak tanulgatom -, az viszont tény, hogy ez a döntő felér egy valóságos ünnepel, amit a zeneipar legnagyobb sztárjaival ünnepel meg az egész ország. Idén például Lady Gaga slágerei töltik meg az arénát. Összeszedtem néhány olyan izgalmas sportfilmet, ami motivációs erejével vagy felemelő fináléjával idézi meg a sport legszebb, legőszintébb és olykor a legtaktikusabb pillanatait.

 Friday Night Lights: Clear Eyes, Full Hearts, Can't Lose

Ha az amerikai foci világában játszódó alkotásokról beszélünk, akkor Peter Berg rendezése, a Friday Night Lights megkerülhetetlen darabnak számít. A történet nemcsak a különböző támadási variációkról, a csapategységről, hanem a sport igazi erejéről is szól. Ezeknek a srácoknak az egyetlen kiutat a mélynyomorból, a perspektíva nélküli kilátástalanságból csak a sport képes nyújtani.

Olyan inspirációs erők rezonálnak a filmben, amit egészséges lenne átemelni a saját hétköznapi életünkbe. Bár a pályán mutatott játék is elemi része a történetnek, a mondanivaló az, ami miatt szobrot kapott a sportfilmek Halhatatlan Csarnokába. A „pályaszéli és öltözőbeli” fényképezésével és kameramozgásával szerintem sikerült megteremteni a csapattag illúzióját. Peter Berg ráadásul duplázni is tudott: a kiváló mozija után a tv-sorozatok világában is sikerült hihetetlen erővel adaptálnia a történetét. Szerintem a legfőbb üzenet az, hogy küzdeni kell még akkor is, ha hátrányban vagyunk, mert az élet hosszúra nyújtott negyedek sorozata, és hiába vesztünk olykor pontokat, a mérkőzést bármikor megnyerhetjük. Ahogyan a szurkolók számítanak a csapatra, úgy ránk is - szülők, barátok, szerelmünk - számít valaki az élet nagy lelátóján.

Minden héten háború

A Minden héten háború a sportzsáner Peyton Manningje. Oliver Stone, ha már soha többet nem is csinál hasonló klasszis filmet, így is aranybetűkkel véste bele magát a filmtörténelem márványtáblájába. A komplex történet, ami egyaránt górcső alá veszi a pályán és azon kívüli eseményeket, az amerikai foci rendszer valódi működését is elemzi. A script telitalálat, a formai megjelenítés kiváló, a karakterkezelés pedig közel áll a tökéleteshez. Egy kicsit szerintem minden néző, aki átéli, ott hagyja a vérét és az izzadságát a képzeletbeli futballpályán. A sportdráma erőteljesen definiálja a győzelem és a vereség fogalmát, ráadásul éles kontrasztot is húz a kettő közé. A Minden héten háború nekem a pillanat és a perc fontosságáról mesél. Ha odaakarsz érni – legyen szó az élet bármelyik területéről -, akkor maximálisan ki kell használod a rendelkezésre álló időt. A csapat fogalmát is nemesítette, bemutatva azt, hogy mennyire fontos a közös egység: vagy együtt küzdünk, vagy sehogy. Ez egy olyan fontos üzenet, ami a személyes véleményem szerint megelőzte a korát. Halhatatlan alkotás, amit nem csak sportfilm rajongóknak ajánlok.

 

Emlékezz a Titánokra!

Denzel Washington aranykora, sallangmentes dráma, lélektani küzdelem. Röviden így tudnám jellemezni az Emlékezz a titánokra című sportfilmet, aminek ezen a listán van a helye. A történet nagyon szépen példázza, hogyan lehet emberi figurákkal, túlírás és mesterkélt sziruposság nélkül katarzist kiváltani. Ha bármikor úgy érzed, hogy az élet touchdownt dobott ellened, akkor szerintem mindenképp nézd meg. Megtanítja az embert győzni!

Újoncok napja

A klasszikusok mellett szerettem volna draftolni egy igazi csemegét, amit összességében szerintem csak az NFL-rajongók tudnak igazán értékelni, érteni és átélni. Igazi bennfentes alkotás. Kevin Costner sportfilmje minőségi szempontból sosem fogja meg kapni a kult jelzőt, és nem fogunk belőle motivációs monológokat idézgetni, de a maga nemében kuriózumnak számít. A történet ezúttal nem a pályán, hanem a holtszezonban játszódik. Kicsit olyan, mintha az európai foci rajongói az átigazolási szezon érdekes periódusaiba nyerhetnének betekintést. A csapatok az úgy nevezett Draft eseményen választják ki a leszerződtetni kívánt játékosokat. Bár egyáltalán nem korszakalkotó és a műfajt sem reformálja meg, viszont az NFL igazi rajongóinak ajánlom a megnézését. Figyelem: háttértudás szerintem fontos a film megértéséhez.

dd1.png

 Legyőzhetetlen

Sokat gondolkodtam, hogy melyik film kapja az utolsó szabad helyet – a filmek nem fontossági sorrendben vannak feltüntetve! -, mert az Újoncok napjához hasonlóan szerettem volna elgondolkodtató darabbak színesíteni a felhozatalt. Végül azért döntöttem Mark Wahlberg mellett, mert egyrészt Will Smith filmje - Sérülés - szerintem egyáltalán nem jó, másrészt, mert most az amerikai focit ünnepeljük. A történet tanulsága igazán megszívlelendő: hasonlóan Vince-hez - harmincévesen találta meg élete álma -, mindnyájunknak megvan az esélye az újrakezdésre és a jobb életre. Csak nem szabad soha feladni!

46359_1483615531_6316.jpg

Az 51. Super Bowlt magyar idő szerint február 6-án hajnalban rendezik meg.

 

Nézni fogjátok? Van kedvenc csapatotok és focis filmetek? Esetleg olyan, ami nincs a listán és érdemes megnézni?

Szólj hozzá

válogatás super bowl dráma sportfilm amerikai foci sportdráma