2017. jan 29.

Columbo öt zseniális megoldása

írta: negyedikfal
Columbo öt zseniális megoldása

columbo_gif.gif

A klasszikus krimi kifejezésről nekem a szivarfüstbe burkolózó, viharszürke ballonkabátos detektív arca ugrik be először. Hiába láttam több tucatszor az összes esetét, a mai napig ugyanolyan gyermeki lelkesedéssel tudok rácsodálkozni a különc, de végtelenül szerethető nyomozó körmönfont módszereire. Könnyed nosztalgiázás gyanánt arra gondoltam, hogy összeszedem Columbo öt igazán leleményes megoldását. Nem volt könnyű a választás, mert szerencsére hatalmas a merítési lehetőség.

 

Columbo: A rock-sztár gyilkosa – Az árnyékod nem csak követ, le is leplez!

Az open credit után a csavaros észjárású és kiváló emberismerettel megírt nyomozót egy tengerparti nyaralóba hívják, mivel holtan találták az egykor körül rajongott rock-sztárt, Marcy Edwards-ot. Az árnyékban bujkáló tettes nem más, mint a nő élettársa, a neves ügyvéd, Hugh Creighton. Az rizikós vállalkozásnál, tanult ügyvéd módjára, minden lehetséges változót és fordulatot számba vett, ráadásul a törvény elismert szolgájaként a befolyását is latba vetette. Ha kell, akkor nyomást bír gyakorolni a rendőrségre vagy a bíróságra. Közel is állt hozzá, hogy végrehajtsa a tökéletes gyilkosságát. Csak egyetlen változót hagyott ki az egyenletből: Columbo-t. A vastag szivarfüstbe burkolózó detektív sokáig nem is talált fogást az ügyvéden, mindössze néhány közvetett bizonyítékkal - pezsgős dugók – és a megérzésével tudta alátámasztani Mr. Creighton bűnösségét. A szerencse is a tárgyalótermek kíméletlen cápája mellé szegődött: a gyilkosság időpontjában gyorshajtás miatt egy közlekedési kamera lefotózta, ezzel maga az igazságszolgáltatás biztosított számára megkérdőjelezhetetlen alibit. Csakhogy a „magánélet nélküli” nyomozó, akinek mindig van egy érdekes családi sztorija, a rá jellemző állhatatosságával és szorgalmával megcáfolta a megcáfolhatatlan. Nem kevés munkaóra után kiderítette: a fotó „hamisítvány”, mert nem volt árnyék az ügyvéd orra alatt. Ez a jelenség csak egy módon magyarázható: a kamera nem egy élő emberi arcot, hanem egy kartonmaszkot fotózott le.

columbo_rockstar.jpg

Columbo: Fekete etűd - A virágokkal csak óvatosan!

A Columbo filmekben mindig nagy hangsúlyt fektettek az apróságokra. A Fekete etűdre ez hatványozottan igaz. A nyomozás kezdete után több kis nyom árulkodott arról, hogy a történet antagonistájának, a nagy becsben tartott karmesternek, Alex Benedict-nek a lelkén szárad a fiatal és tehetséges zongoristanő, Jenifer Welles halála. A gyilkosság hátterében a kettejük között kibontakozott tiltott viszony állt. A szerető skatulyába kényszerített Jenifer végleg megelégelte a másodhegedűs szerepét, nyilvánosságra akarta hozni a kapcsolatuk valódi természetét. Mr. Benedict ezt nem hagyhatta, hiszen a hírneve, az egzisztenciális háttere, a kényelmes élete forgott kockán. Fifikásan megkomponálta a gyilkos kottáját: gondoskodott a megfelelő alibiről, és bár már nullpontban sem dübörgött zökkentőmentesen a gépezet, volt mersze kijavítani a saját hibáját. Minden hangjegy arra mutatott, hogy simán megússza a gyilkosságot, ám, mint előtte oly sokan, ő is lebecsülte a látszólag körülményes és nehéz észjárású hadnagyot. Előbb a szerelőműhelyben pihenő autójának – alibi egyik fontos eleme - kilométerórája, majd a rosszul befűzött írólap keltette fel a kutyabarát detektív gyanúját. Végül az öltöny virág – illetve annak hiánya – buktatta le az okos, de arrogáns gyilkost. Ha nem Columbo kapta volna ezt a kiemelt esetet, akkor Mr. Benedict önelégülten öregedhetett volna meg gazdag felesége oldalán. Így viszont maradt számára a megérdemelt büntetés, a börtönkoszt és a klasszikus zene nélküli élet.

columbo_fekete_etud.jpg

Columbo: A gyilkosság ártalmas az egészségre – Ne cigizz és figyelj a sövényre!

Ha tetszési indexem alapján kellene sorba állítanom a Columbo filmeket, akkor A gyilkosság ártalmas az egészségre alcímre keresztelt epizód kétségtelenül dobogós eredményt érne el. Már az elkövetési módszer is elég kreatívra sikeredett: az egykori pornósztárból avanzsált műsorvezető nikotinnal átitatott cigarettával gyilkolta meg a híradóst. Ezúttal is a reputáció megvédése került a motiváció fókuszába. A „szalagra vésett” alibije pedig a saját biztonsági felvételein alapult. Ha nincs Columbo rámenőssége és szorgalma, akkor az antagonista ezúttal is megúszta volna. Amellett, hogy híres embereket nem szokás az őrületig vegzálni, kevesen vették volna észre - nézték volna meg vagy ezerszer a kazettát -, hogy a biztonsági felvételeket összevágták: közvetlenül a bejárat mellett húzódó sövény állapota buktatta le a gazfickót. Zseniális meglátás!

536full-columbo--caution_-murder-can-be-hazardous-to-your-health-screenshot.jpg

Columbo: Egy falatka sajt – Nem csak a Hold, a börtön is sajtból van

Oscar Finch története toronymagasan az egyik legjobb Columbo sztori! Érdekesség, hogy a nyomozó ravasz és a végletekig higgadt ellenfelét az a Patrick McGoohan alakította, aki a sorozaton belül összesen négyszer mérettette meg magát országos cimborájával, Peter Falk-kal. Szerep megformálásokon kívül öt epizód rendezését is magára vállalta.

Az Egy falatka sajt egy végtelenül ambiciózus ügyvéd esetét meséli el, aki pusztán a politikai karrierjének védelmében gyilkolta meg Frank Staplin-t. Columbo-nak ezúttal az elmés gyilkos elfogásához a technikát is segítségül kellett hívnia: a hírhedt ügyvédet a fogazata alapján tudta a tetthelyhez és az emberöléshez kötni. Ehhez a trükkhöz szüksége volt egy falatka sajtra és egy használt rágógumira.

columbo_falatka_sajt.jpg

Columbo: Kettős vágás – Pszichológiai csapda

A Kettős vágás remekül példázza azt, hogy milyen érzés, amikor a saját fegyvereddel/módszereddel győznek le. Az antagonistánk ezúttal Dr. Bart Keppel, az elismert reklámpszichológus. Ez a tudás - viselkedés-és reakcióismeret - kapóra jön, ha az egyik ügyfelünket kell eltenni láb alól. A tudatalatti manipulációjának nagy mestere a „kereslet-kínálat” elvét használva megteremti az ideális körülményt a gyilkosságra, ráadásul elterelésképp még kaliberátalakított is használt. Minden a terv szerint haladt egészen a ballonkabátos nyomozó színre lépéséig. A szivarfüstős férfi egy pillanat alatt kiszagolta, hogy Dr. Keppel rosszban sántikál és a módszeres, presszionált kérdéseivel hibára kényszerítette az elkövetőt: a módszerét visszájára fordítva behatolt Dr. Keppel fejébe. A terve sikerrel zárult, a gyilkos önként leplezte le magát a nyomozó előtt.

columbo_kettos_vagas.jpg

 *az ajtóból visszafordulva - kezemben a félig leégett szivarral - rád nézek:

 

Csak még egy kérdés: Melyik a kedvenc Columbo-epizódot?

Szólj hozzá

columbo krimi klasszikus nyomozás