2017. ápr 13.

Elijah Wood a jövőben járt!

írta: negyedikfal
Elijah Wood a jövőben járt!

Egy gyors statisztika a cikk elejére: kutatásaink során eddig harminc népszerű színész első szerepeiről és meghökkentő - Richard Armitage „sokkolt” eddig a legjobban - felbukkanásairól rántottuk le a leplet. Eheti hollywoodi nyomozásunk szereplői: Elijah Wood, Marion Cotillard, Zoë Saldana, Mila Kunis és Tobey Maguire. Utóbbi köré ráadásul egy rossz faviccet is rá lehetne húzni, ami így kezdődne: Walker, a texasi kopó és Pókember sétál az erdőben

Tobey Maguire

Ha már ilyen hatásvadász módon konferáltam fel Leonardo DiCaprio országos cimboráját, akkor kezdjük is rögvest vele. Tobey Maguire filmográfiáján ugyan több kisebb-nagyobb filmcím is szerepel, de számára a világhírnevet a hálószövő – erősen kétes megítélésű - szerepe hozta meg. A mai napig viták övezik a teljesítményét: többen vannak, akik szerint jól formálta meg az falmászó szuperhőst, mások viszont egyenesen kudarcként élték meg azt, hogy Sam Raimi ráosztotta a címszerepet. Ha engem kérdeztek: szerintem az első Pókember-filmek azért szórakoztatóak még mindig, mert teljesen ártatlanok. Akkoriban még ezek a képregényfilmek is önállóan működtek, nem voltak feláldozva a nagyobb volumenű történetek és gigantikus univerzumépítések oltárán. Igaz, a trilógia záró felvonása már a túlzások túlzása, de az első pókcsípést a mai napig meg tudom nézni.

Amíg kolléganője a Star Trek világában múlatta az idejét, addig Tobey Maguire-nek sokkal "sanyarúbb" sors jutott: fiatalon összeakasztotta a bajszát Texas leghalálosabb rangerével, Walker-rel. Ezek alapján a sok száz Chuck Norris-os vicc mellé akár elférhetne egy Pókemberes is.

tobey_m_walker.jpg

Elijah Wood

Van valami közös Tobey Maguire és kollégája, Elijah Wood karrierpályájában: mindkettőjüknek egy népszerű karakter és sok millió rajongóval büszkélkedő „munkacím” hozta meg a világsikert. Mindenki Zsákos Frodója a Gyűrű elpusztítása után megpróbálta új mederbe terelni a karrierjét. A széles közönségnek szóló popcorn-filmek helyett inkább a kisebb költségvetésű, olykor szerzői hangvételű alkotások felé fordult. Jó szívvel ajánlom tőle a Wilfred-et és a Maniac-et.

Ami miatt most szerepel a listán, az nem a jövőjét, hanem a múltját érinti. Mielőtt Gandalf elküldte volna a szenvedéssel és fájdalommal teli hosszú útra, Elijah Wood fiatalon a zseniális Vissza a jövőbe-trilógia második epizódjában szerepelt. A ténylegesen a jövőben játszódó sztoriban a karakterét Video Game Boy néven címkézték.

elijah_w_vissza_a_jovobe_2.gif

Marion Cotillard

Eredet, A sötét lovag: Felemelkedés, Macbeth, Éjfélkor Párizsban, Rozsda és a csont….Csak néhány remek alkotás a gyönyörű Marion Cotillard filmográfiáján. Mint mindenki, az Oscar-díjas színésznő sem a csúcson kezdte. Neki is végig kellett járnia a szamárlétrát, aminek a lépcsőfokai hol jobb-hol rosszabb filmekből álltak. A francia származású színésznő első szerepei között felfedezhetünk egy ismerős címet, ugyanis Marion Cotillard egészen fiatalon a Hegylakóban játszott. Nem a Christopher Lambert-féle változatban, hanem a tv-sorozatban, amelyben Adrian Paul játszotta a kardforgató halhatatlant. Sokáig néztem a hat szezont megélt szériát, de nem emlékszem rá. Örülnék, ha egy Hegylakó-rajongó felvilágosítana, hogy milyen szerepet osztottak az Akadémia által is díjazott színésznőre.

marion_cottilard_hegylako.jpg

Mila Kunis

Jessica Alba esetében anno azt írtam, hogy a gyönyörű színésznő a legtöbb férfi (nem túl titkos) vágyálmainak szereplője. Ez a megállapítás Mila Kunis esetében is legalább annyira igaz. Szerintem sokan „csalódtunk az életben”, amikor kiderült: a Fekete hattyú sztárjának a szívét Ashton Kutcher rabolta el. A karrierje csúcsán álló színésznő „önéletrajza” is tartogat meglepetéseket. Két izgalmas első szerep között vacilláltam. Az egyik a kultikus életmentők történeteit elmesélő Baywatch - a vízimentők idén nyáron egy rettenetesen alpárinak tűnő feldolgozással úsznak vissza a nézők életébe -, a másik pedig a Walker, a texasi kopó, amiben az ifjú Pókember is feltűnt. Előbbiből hoztam nektek jelenetképet!

mila_kunis_baywatch.jpg

Zoë Saldana

Ha a Marvel PR-osa lennék, akkor megállás nélkül zúdítanám rátok A galaxis őrzőivel kapcsolatos írásokat, "érdekes" válogatásokat, és karakterdossziékat. Megnyugtatok mindenkit, hogy erről nincs szó - sajnos nekem Kevin Feige nem fizet… -, egyszerűen csak izgalmasnak tartom a színésznő kezdeti szárnypróbálgatásait és szerepvállalásait. Ráadásul némi magyar ízt is csempész a kis aktánkba, ugyanis Thanos lánya, Zoë Saldana abban a sorozatban vállalt rövid életű szerepet, amiben Mariska Hargitay hosszú évek óta vezéregyéniségként van jelen. Ennyi információból szerintem már kitaláltátok, hogy a Különleges ügyosztályból származik az alábbi kép. Őszintén szólva csak a tv-ben szoktam elkapni egy-két epizódot, amik bár egyáltalán tűntek rossznak, mégsem keltette fel annyira az érdeklődésemet, hogy ledaráljam az évadokat vagy aktívan, heti rendszerességgel kövessem a szériát. De abszolút meggyőzhető vagyok, jöhetnek az ajánlások, érvek a sorozat mellett.

zoe_saldana_law_and_order.jpg

Szólj hozzá

válogatás 2017 Chuck Norris Mila Kunis Marion Cotillard Tobey Maguire Elijah Wood első szerepek Zoë Saldana