2017. már 27.

Hollywoodi sztárok Agatha Christie világában!

írta: negyedikfal
Hollywoodi sztárok Agatha Christie világában!

Elég sokat foglalkoztam már Agatha Christie világával - Poirot válogatás, Trónok Harca színészek feltűnése -, főleg személyes okokból, mert nagyon szeretem az írónő munkásságát, de ígérem, hogy a jövőben visszafogom magam. Ezt még gondoltam, megírom nektek, hátha érdekesnek fogjátok találni, hogy milyen - ma már - nagynevű színészek szerepeltek egykor kisebb-nagyobb szerepekben az írónő fondorlatos és olykor hátborzongató adaptációiban. Akad egy rendező is a listán!

Nicolas Winding Refn

Évekkel ezelőtt nagyon tartottam Nicolas Winding Refn-től. Féltem, hogy a sajátos ízlésvilágú és történethangú rendező túl nehéz falat lesz. Egy nagyon jó barátom fertőzött meg végül a munkásságával, amiért nagyon hálás vagyok. Kiderült, hogy a Valhalla Rising, az Only God Forgives, a Drive vagy a The Neon Demon olyan alkotások, amiket látni kell. Azóta aktívan követem a pályáját, várom, hogy mikor jelentkezik újabb, a néző ingerküszöbét erősen kaparó alkotással. Az egyedi vizualitással megáldott direktor belekóstolt az angol klasszikus krimibe is. Nicolas Winding Refn tolmácsolásában került a képernyőre a Nemezis című történet, amiben Miss Marple keríti kézre az aktuális gyilkost. Bár a direktor kézjegye nem érvényesülhetett olyan markánsan, azért így is rá lehet ismerni. Erősen sötét, vészjósló és kissé művészi. Érdemes megnézni!

nicolas_w.png

Benedict Cumberbatch

Egy korábbi Agatha Christie-cikkben talán már érintettem, de részletesebben nem boncolgattam a Sherlock című sorozat sztárjának, Benedict Cumberbatch-nek a feltűnését. Hollywoodban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő színész az utóbbi években sikert sikerre halmozz: a kezdeti kisebb-nagyobb mellékszerepek után olyan dollármilliós produkciókra szerződtették le, mint A hobbit vagy a Star Trek. Sőt: Doctor Strange szerepében a Marvel Birodalom elég fontos tagjává vált. Őszintén: kicsit sajnálom, hogy az álomgyár kezdi bekebelezni, mert a kvalitásai révén többre hivatott, mint zsánerfilmekben „tengődni”. A témához szorosan illeszkedve: a népszerű angol sztár a Könnyű gyilkosság című részben nyújtott fontos segítséget a minden lében kanál Miss Marple-nek.

benedict_cumberbatch_agatha_christie.jpg

Michael Fassbender

Benedict Cumberbatch-hoz hasonlóan Michael Fassbender lehet az új hollywoodi generáció egyik fontos alakja. Ehhez még időre lesz szükség - láthatjuk, hogy a nevével még nem lehet drága filmeket eladni -, viszont kellően tehetséges szerintem ahhoz, hogy szép karriert futhasson be. A műfaji filmek mellett a szerzői alkotások is kifejezetten jól állnak neki. Sőt: még a krimi világa is, ugyanis az egyik kedvenc Hercule Poirot történetemben, a Temetni veszélyesben tűnt fel. Ha szeretitek a csavaros, a végletekig kiélezett és eszes történeteket, akkor nagyon ajánlom ezt az Agatha Christie - feldolgozást!

michael_fassbander.jpg

Richard Armitage

Az angol származású színész, Richard Armitage filmográfiájában több - zömmel sorozatos - cím szerepel, mégis a nagy áttörést, a világhírnevet és a nagyobb szerepajánlatokat A Gyűrűk Ura előzmény trilógiája, A hobbit hozta meg a számára, amiben a főszereplőt, Tölgypajzsos Thorin-t formálta meg. Méghozzá elég jól. Mielőtt a színész rábólintott a váratlan utazásra, belekeveredett egy gyilkosságba. Az alibi című történetben Philip Durrant szerepében tűnt fel. Így utólag megfigyelve, több közös pont van a két karakter (Thorin – Philip) között. Például mindkettő eléggé magának való, zsémbes és kissé bizalmatlan.

richard_armitage.jpg

Emily Blunt

Emily Blunt, hasonlóan például Jessica Chastain-hez, lassan első számú női színésznő lesz Hollywoodban, aki drámaibb és harcosabb szerepben is ugyanolyan komfortosan tud mozogni. Nagyon kedvelem, meg is nézek minden olyan alkotást, amiben szerepel. A Sicario az egyik kedvencem, jól állt neki Dennis Villeneuve stílusa. A szigorú tekintetű színésznő a Halál a Níluson című részben lopta el a nézők és Hercule Poirot szimpátiáját.

emily_blunt.gif

Szólj hozzá

2017 poirot emily blunt nicolas winding refn richard armitage Michael Fassbender Miss Marple Agatha Christie Benedict Cumberbatch Denis Villeneuve