2017. feb 21.

Hercule Poirot Lord Baelish halála után nyomozott!

írta: negyedikfal
Hercule Poirot Lord Baelish halála után nyomozott!

Agatha Christie-feldolgozásokban szerepelni szerintem megtisztelő kiváltság, ami túlmutat a gázsin, a vásznon való kényszeres megjelenésen és az első szárnypróbálgatásokon. Nem véletlen, hogy olyan nagy sztárok is vállaltak már egy-egy kulcsszerepet, mint Benedict Cumberbatch vagy Michael Fassbender. Előbbi Miss Marple segítőtársa, utóbbi a belga detektív egyik gyanúsítottja volt. Most Westeros hőseinek a klasszikus krimiben tett kalandozásait vettem górcső alá.

 

Égikert tövis nélküli szépsége sötét titkokat rejteget

Lady Margaery-t alakító Natalie Dormer is elmerült a krimi koronázatlan királynőjének szövevényes világába. A gyönyörű színésznő az egyik kedvenc Miss Marple - történetemben, a Miért nem szóltak Evansnek? című részben nyújtott emlékezetes alakítást. Nagyon jól állt neki az összetett szerep. A sztori pedig fantasztikus!

natalie_dorman.jpg

Bordélyház tulajdonos előtt kicsapongó (élet)művész!

Kisujj a Trónok Harca világának egyik legnagyobb játékosa. Élvezet nézni, ahogyan remek kártyajátékosként úgy osztogatja a lapokat, ahogyan azt az érdekei megkívánják. A karakterélményhez Aidan Gillen játéka is nagyon sokat hozzátesz. Mielőtt nagy reményekkel behajózott volna Királyvár kikötőjébe, kicsapongó festőként kereste a kenyerét. Sajnos a képzőművészetben tett villámlátogatása halállal végződött. A feltételezett tettes - feleség - megbűnhődött a tettéért, csakhogy nem biztos, hogy tényleg Caroline Crale követte el a kegyetlen gyilkosságot. Tizennégy év után Hercule Poirot-ra vár a feladat, hogy a karakterek elbeszélései alapján fényt derítsen az igazságra. Ha szeretitek a lassú folyású, de hangulatos történeteket, akkor az Öt kismalacot nagyon ajánlom!

aidan_gillen_tronok_harca.jpg

Ebben a történetben nem Senki!

A Sokarcú Isten követője, Tom Wlaschiha rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. A jó megjelenésű, karizmatikus színészt a szakma is előszeretettel foglalkoztatja. Mielőtt különleges arcváltó képességre tett volna szert, egy alkalommal a belga detektívnek is besegített egy elég nehéz esetbe. A David Suchet-korszak utolsó, tizenharmadik szezonjának Herkules munkái címet viselő epizódjában tűnt fel Schwartz szerepében. Nemcsak a filmet, a könyvet is ajánlom!

tom_wlaschiha_poirot.jpg

A Sárkányok Anyjának és a Detektívek Atyjának is jó barátja!

Most, hogy nézegettem Iain Glen credit listáját, beugrott, hogy a Tomb Raider első részének karizmatikus antagonistáját is a skót színész formálta meg. Nem tartozik szervesen ide, de valaki esetleg látta közületek a Jack Taylor tévéfilmeket? Iain Glen-nek a főszerepben rengeteg rész készült a krimi-drámából, fel is keltette az érdeklődésemet. Szívesen fogadnék ajánlásokat, hogy melyikkel érdemes kezdeni.

Vissza a témához: a végtelenül lojális Jorah Mormont Agatha Christie kedvéért egy kis időre elhagyta a Sárkányok Anyját, ugyanis Doctor Willoughby-ként felmerült a neve egy gyilkosság kapcsán, amiben öreg barátja, Hercule Poirot is érdekelt. Az elefántok nem felejtenek nem a legcsavarosabb krimi-történet, de elnézve a piac „termékeit”, nagyon kellemes szórakozást tud nyújtani.

ian_glen_poirot.jpg

Charles Dance, első ezen a néven, a Kaszter-hegy ura, Agatha Christie bírója és papja

A keménykezű, aranyban dúskáló Oroszlánkirály, Charles Dance visszatérő Agatha Christie-szereplő. 2015-ben a Tíz kicsi katona feldolgozásában formálta meg hűvös nyugalommal Lawrence Wargrave bírót. A három részes mini-sorozatot mindenkinek ajánlom. Átütő hangulat jellemzi, és a kultikus sztorit is nagyon szépen sikerült adaptálni.A Tíz kicsi katona előtt egy Miss Marple történetben is feltűnt: a Balhüvelykem bizsereg… című alakított fontos szerepet.

 charles_dance_tiz_kicsi.jpg

Szólj hozzá

Hercule Poirot Michael Fassbender Miss Marple Game of Thrones Agatha Christie Benedict Cumberbatch Trónok Harca Iain Glen Natalie Dormer Charles Dance Aidan Gillen David Suchet Tom Wlaschiha