2017. feb 20.

Box Office: Batman a Nagy Fal szörnyeit is legyőzte!

írta: negyedikfal
Box Office: Batman a Nagy Fal szörnyeit is legyőzte!

A négynapos amerikai hétvégén érvényesült a papírforma: a Lego Batman magabiztosan győzedelmeskedett a konkurencia felett . A stúdiók kínálatai közül a Fifty Shades Darker és a John Wick zuhant nagyobbat, míg Matt Damon kínai főztje alaposan kihűlt a kasszáknál. A hétvége vesztese egyértelműen Gore Verbinski, aki nem találta meg a bukás ellenszerét: a thrillere mindössze négy millió dolláros nyitányt tudott produkálni.

Lego Batman: 34 millió dollár

Szépen gyűjtögeti a kockadollárokat az animált Wayne Vállalat tulajdonosa . A négyezer vásznon vetített stop motion-re a hétvégén 34 millió dollár értékben váltottak jegyet . A kritikus- és nézőkedvenc alkotás két hét leforgása alatt szűk 100 milliós amerikai bevételre tett ...

Tovább Szólj hozzá

lego bevétel 2017 Batman Matt Damon john wick Fifty Shades Darker The Great Wall Fist Fight Box Office

2017. feb 17.

A háttér is mesél! – 1. rész

írta: negyedikfal
A háttér is mesél! – 1. rész

Sajnos a kelleténél jóval kevesebbet beszélünk a preproduction-szakasz egyik fontos állomásának, a set designnak a szerepéről, holott a karakter otthoni közegének megteremtése láthatatlan jellemépítőként és személyiség kiegészítőként funkcionálhat. Főleg azokra a filmekre-sorozatokra gondolok, amelyben a történet vezérkarakterre vagy szereplőpárosra fókuszál. Ezekből válogattam össze egy csokorra valót.

Gilmore Girls

(Egy gyors megjegyzés az elejére: szerintem kevés olyan rossz címfordítás született Magyarországon, mint a Szívek szállodája. Nem az a főtémánk, csak kikívánkozott belőlem.)

A bájos, szívmelengető történet közel tíz éves csendes pihenő után egy egész naptári évet felölelő, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 17.

Kosztümbe zárt erő!

írta: negyedikfal
Kosztümbe zárt erő!

Sok helyen olvashattatok már véleményeket az Oscar-díj esélyes (többek között a legjobb női főszereplő-kategória), erős életrajzi alkotásról, a Jackie-ről, amiről jómagam is értekeznék egy kicsit. Remélem érdekesnek, izgalmasnak fogjátok találkozni. Lépjünk is be a Fehér Ház karakterárnyalt falai közé.

Legendák, akik hús-vér emberek voltak

Érzésem szerint a vastagon vett mondat - amit az egyik karaktertől idéztem - lehetett ennek a drámának a plotja. Egyenesen, határozottan, lényegre törően foglalja össze a Jackie premisszájának lényegét . A megfogalmazott központi tételmondat építették fel a script sark-és csúcspontjait, és ez szerintem jó döntésnek bizonyult. Ez a koncepció, ami ugyan nem mentes a minimális ...

Tovább Szólj hozzá

kritika életrajz jackie dráma filmkritika oscar-díj

2017. feb 16.

Random elmélkedés: DVD-gyűjtés, mint szenvedély!

írta: negyedikfal
Random elmélkedés: DVD-gyűjtés, mint szenvedély!

A következő téma, amit boncolgatnék veletek, az a DVD/ Blu-ray kiadványok és a filmekhez kiadott termékek – a saját szótáramban ereklyék címke alatt fut - gyűjtése. Mennyire vagytok gyűjtögetők ezen a téren? Megéri számotokra megvenni és a polcra tenni a kedvenc filmjeitek exkluzív kiadásait, vagy bőven elég, ha megvan a letöltött filmek mappában? Drága hobbi vagy szenvedély? Ezúttal is szubjektíven, a saját példámból, rajongásomból indulok ki. (Sajnos a képeken látható kiadásokból egyik sem az enyém)

Díszdobozok a nappali koronaékszerei

Szenvedélyes gyűjtő vagyok. Nekem fontos, hogy a kedvenc, szeretett filmjeim szép csomagolásban, afféle „mozgó”- kiegészítőkét a gyűjteményemben csillogjanak. És hogy miért? Erre ...

Tovább Szólj hozzá

dvd gyűjtés filmek elmélkedés szenvedély hobbi ereklyék

2017. feb 13.

Amy Adams imádja az Acélembert! – 2. rész

írta: negyedikfal
Amy Adams imádja az Acélembert! – 2. rész

Tematikus cikksorozatunk első részét, amelyben többek között Brad Pitt-ről és Scarlett Johansson-ról is szó volt, a legnagyobb örömömre szerettétek, ezért érkezik is a folytatás.  A második "epizódban" többek között Orlando Bloom, Gerard Butler és Amy Adams szárnypróbálgatásainak, meglepő feltűnéseinek jártam utána.

1. Amy Adams

Amy Adams manapság Hollywood legmagasabban kvalifikált színésznőinek egyike. Joggal birtokolja ezt a titulust, hiszen olyan alkotásokban csillogtatta már meg a tehetségét, mint az American Hustle vagy a tavalyi év legjobbja, az Arrival. Mielőtt Amy Adams galaxisokon átívelő nyelvrendszert alakított volna ki, egy rövid „hétvége” erejéig Superman szülővárosában - na, nem a Kriptonon! -, Smallville ...

Tovább Szólj hozzá

válogatás vészhelyzet smallville orlando bloom gerard butler megan fox bad boys 2 amy adams chris pine

2017. feb 13.

Box Office: Tarolt a fekete motion capture árnyalata

írta: negyedikfal
Box Office: Tarolt a fekete motion capture árnyalata

Izgalmasra és erősre sikeredett a hétvége. A Valentin-napi időszak sikerfilmjének folytatása, A sötét ötven árnyalata szállt szembe Gotham Sötét Lovagjával. Az árnyékban pedig John Wick csőre töltött fegyverrel igyekezett felperzselni a februári pangást. A végeredmény? Az animált Batman Lego-ból épített „korbácsával” alaposan megbüntette a vörös szoba hercegét. A nézői és kritikai reakciókat látva: megérdemelte a győzelmet!

 

1. The LEGO Batman Movie – 55 millió dollár

Phil Lord és Chris Miller filmje, A Lego kaland bájos humorkézikönyvével, stílusos elemeivel és mindenki számára tanulsággal szolgáló kockáival olyan tornyot épített, ami kiemelkedett a zsánerből. Bevallom, a spin-off létjogosultságában ...

Tovább Szólj hozzá

lego batman split széttörve M. Night Shyamalan john wick Hidden Figures Box Office a fekete ötven árnyalata

2017. feb 11.

Keserű traumáktól terhes a Holdfény

írta: negyedikfal
Keserű traumáktól terhes a Holdfény

Barry Jenkins lírájának lényegi eszenciáját írásban megragadni nem könnyű feladat. A Holdfény létező és fontos témákat feszeget és sok életkorszak-problémával játszik. Romantikusan megfogalmazva ez a film azon kevés dráma közé tartozik, amit nem kávéillatú írók vetettek papírra, hanem maga a realitás hívott életre. Az egyik legjobb benne, hogy nem kierőszakolja, hanem kiérdemli a néző elismerését, a stáblista utáni néma lelki tapsát. Próbálok spoilermentesen értekezni, de nyomokban előfordulhat.

Megismerés és felnövés történet

Kezdem a lényeggel: a Holdfény fantasztikus filmélmény . Nemcsak az fontos, amit képvisel, hanem az az erő, ami képkockák mögött megbújó érzékenységben rejlik. Így kell jó emberközpontú ...

Tovább Szólj hozzá

kritika holdfény dráma személyiség coming of age oscar-díj lélekdráma

2017. feb 11.

Nyereményjáték: Bővítsd a gyűjteményedet Batman cuccokkal!

írta: negyedikfal
Nyereményjáték: Bővítsd a gyűjteményedet Batman cuccokkal!

Most, hogy a Lego Batman zajos sikert aratott a nézők körében - reményeim szerint hamarosan tudok róla írni -, egy kis játékra invitállak titeket a Geekstore jóvoltából . Köszönjük!

A kérdés is a bőregérrel kapcsolatos. Egyszerű lesz:

Ki játszotta Bruce Wayne-t Tim Burton filmjében?

A válaszokat február 18-ig várjuk a redcarpetnyeremeny@gmail.com   címre. A nyertest a helyes megfejtők között sorsolás útján választjuk ki.

És hogy mi lesz a győztes jutalma? Egy Batman-csomag (a képen látható poszter és bögre). Hajrá!

batman_nyeremeny.png

 

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 10.

Workout: „átmozgató” edzés szuperhős módra!

írta: negyedikfal
Workout: „átmozgató” edzés szuperhős módra!

workout_cover.jpg

Szuperhőssé válni kemény feladat! Nem csak az éjszakákba nyúló forgatások, a soha véget nem érő sajtókörutak, a stúdió producereinek nyomása, a rajongók szélsőséges kirohanásai és a kritikusok örök elégedetlenségei okoznak nehézségeket. Egy-egy dollármilliós szerep mentális terhe mellett a fizikai fájdalomra is fel kell készülni. A forgatások előtt és alatt is komoly edzésterv szerint kell élni és dolgozni. Folytatásos koncepciók esetében - melyik nem az? - gyakran utána is. Hétfői (szuperhős)edzés előtt (izom)lazító hétvégi poszt következik!

Green Arrow

Stephen Amell kétségkívül nem a legtehetségesebb színész a szakmában, mégis Star City őrangyalaként maximálisan megállja a helyét. A népszerűségére a ...

Tovább Szólj hozzá

fun ironman thor logan hugh jackman robert downey jr. green arrow chris hemsworth Vin Diesel stephen amell xXx3

2017. feb 10.

Villámkritika: Taboo 01x05

írta: negyedikfal
Villámkritika: Taboo 01x05

Az ötödik epizód ott folytatódott, ahol az előző véget ért: a párbajnál. Bevallom, picit csalódott vagyok. Bár racionális érvelés állt a „pisztolytánc” végeredménye mögött, örültem volna egy meglepő fordulatnak. Nem mintha szűkmarkúan bántak volna a meglepetésekkel. A folytatás nyomokban spoilereket tartalmaz.

Ezúttal tartalékosan „futottak ki a pályára”

A múlt heti izgalmak után az ötödik felvonás kicsit visszavett a tempóból . Az intenzitás csökkenés ellenére ugyan sikerült haladni, de ez inkább egy álmatag filler- epizódként ért fel nálam. A látottak alapján továbbra is a Társaságnak van komoly félnivalója . Amellett, hogy próbálnak újra és újra reagálni James tetteire, lassan a hátuk mögé is nézniük ...

Tovább Szólj hozzá

sorozat dráma sorozatkritika tom hardy taboo

2017. feb 10.

Újonc-avató: Légió

írta: negyedikfal
Újonc-avató: Légió

A FOX mutánsokkal foglalkozó sorozata olyan, mint a címszereplője: különc. A zsáner többi tagjához viszonyítva pedig teljesen kívülálló, csakúgy, mint Bryan Singer első X-Men rendezése, amit Christopher Nolan szerzői hangvételű Batman-trilógiája mellett a legjobbnak képregény filmnek tartok. Ha szereted az egyedibb felütés eredettörténeteket, akkor a Légiót neked találták ki.

„Ez a valóság?”

A kiemelt kérdést ugyan David tette fel, de végeredményben a néző fogalmazza meg. Nagyon friss még az emlék, nehezen is találom azokat a szavakat, mondatokat, amikkel hitelesen és hatásosan le tudnám festeni a Légió szellemiségét.

A történetünk főhőse, David Haller (Dan Stevens), akit paranoiás skizofrénia „vádjával” zártak ...

Tovább Szólj hozzá

sorozat pilot újonc sorozatkritika X-Men FX Légió Legion

2017. feb 09.

400 nap – írta Alfonz

írta: negyedikfal
400 nap – írta Alfonz

Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy az alacsony költségvetésű film definíciója a szar film. Gyenge látvány, olcsó színészek, béna forgatókönyv. Gyakran előfordul, de mi van akkor, ha mindez nem igaz - vagy csak részletekben stimmel - és csak a hype-ra nem fussa...

Tegyük fel, hogy négy idegent teljesen izolált környezetbe, 400 napig egy földalatti szimulációs kabinba zárunk pszichológiai megfigyelés céljából. A cél, hogy kiderüljön: alkalmasak-e a csillagközi utazásra.

A földalatti építmény teljesen egy űrhajó érzetét kelti , de nemcsak látszatra: a kilövés nehézségeitől kezdve a „random” felbukkanó meghibásodásig mindent élethűen szimulál… Vagy mégsem egyszerű szimulációról van szó?

400_2.jpg

Ettől a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 09.

Brad Pitt is Dallasban kezdte! – 1. rész

írta: negyedikfal
Brad Pitt is Dallasban kezdte! – 1. rész

Érdekes jelenség az idő.   Vegyük példának a címben megjelölt színészt, Brad Pitt-et. Amikor elkezdtem ismerkedni és rajongani a filmvilág iránt, a népszerű színész már ünnepelt hollywoodi csillag volt, s egészen eddig a cikkig fel sem merült bennem, hogy nem a csúcson kezdte. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy senki sem a Walk of Fame-en születik, mégis valahogy természetesnek vettem, hogy Brad Pitt befutott sztárként született. Tematikus cikksorozatom első része talán nektek is szolgál egy-két meglepetéssel.

Brad Pitt

Ha már vele indítottam a cikket, akkor kezdjük rögtön Brad Pitt-tel. Az ünnepelt filmcsillag, aki mostanság sajnos a bulvárlapok címlapjának „első embere”, egy sor kiváló alkotáshoz adta már a nevét hosszúra ...

Tovább Szólj hozzá

ncis dallas brad pitt dr.house zac efron neil patrick harris gyilkos sorok így jártam anyátokkal evan peters american horror story Scarlett Johansson Emily Deschanel Pókember. Reszkessetek betörők 3

2017. feb 09.

Újonc-avató: Powerless

írta: negyedikfal
Újonc-avató: Powerless

„Tudom, mire gondoltok: megint egy uncsi szuperhős-bunyó!”

A Powerless elég rétegsorozat . És annak is a szélsőséges verziója. Nekem legalábbis a pilot alapján az a benyomásom, hogy ezt a komédiát csak szeretni vagy utálni lehet. Nincs köztes állapot. Alapvetően nem vagyok a műfaj nagy rajongója, csak egy-kettő ment át eddig a szitámon, de a Powerless-ben van annyi potenciál, hogy kis javulás után bekerüljön a csapatomba.

Wayne Security legnagyobb találmánya az önkritika

Lehet, hogy csak jókor kapott el, de ez így elsőre bejött. Még úgyis, hogy bőven nem hibátlan. Szuperhős sebességgel rohantunk végig a történeten, és a humorosnak szánt dialógok nagy része inkább volt kínos, mint vicces. Viszont a  kreatív koncepcióval egy ...

Tovább Szólj hozzá

sorozat pilot képregény szuperhős újonc sorozatkritika DC Powerless Vanessa Hudgens

2017. feb 09.

Random elmélkedés: Mozi, mint luxusszórakozás?

írta: negyedikfal
Random elmélkedés: Mozi, mint luxusszórakozás?

2.160 forint (szemüveggel). Durván ennyit kell fizetni egy felnőttnek egy-egy 3D-s multiplex élményért. Ha a normál előadást nézem, akkor sem sokkal jobb a helyzet: 1760 forintért élhetünk át másfél-két óra katarzist vagy pusztító egysíkúságot. És most nem maga a kínálatra térnék rá, hanem inkább arra, hogy lassan mennyire pénztárcaterhelő aktívan a (film) kultúra közelében tartózkodni.

Egy négyfős családnak - kedvezményes jeggyel, üdítővel és popcornnal - nyolc ezer forintjába is belekerülhet egy látványos blockbuster vagy animációs történet megtekintése. Azt vallom, hogy kultúrára - és bizonyos életszakaszban sörre - nem szabad sajnálni a pénzt. Minél több filmet nézünk, olvasunk vagy merülünk el különböző ...

Tovább Szólj hozzá

mozi szórakozás elmélkedés filmnézés

2017. feb 08.

Sportdráma mellé filmek

írta: negyedikfal
Sportdráma mellé filmek

A világ jóformán még nem tért teljesen magához minden idők legjobb és legfordulatosabb Super Bowl- élményéből - és Lady Gaga őrjöngéséből -, már itt is vannak a döntő alatt levetített méregdrága előzetesek. Olyan kis költségvetésű filmek esetében, mint például a John Wick – a lista többi tagjának ez inkább „aprópénz” - a marketing budget komoly százalékát tette ki a Super Bowl reklámspotja, amiért öt-tíz millió dollárt kellett kifizetni a csatornának. A kérdés, hogy megérte-e? John Wick esetében például igen, de a többi blockbuster inkább csak szemfényvesztésnek tűnik.

 

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

Erre még tényleg szükségünk van? Imádtam az első Jack Sparrow-kalandot. Nagyon kellett már egy ...

Tovább Szólj hozzá

előzetes trailer super bowl johnny depp transformers baywatch logan Pirates of the Caribbean john wick The Fate of the Furious

2017. feb 06.

Random elmélkedés: „(Pót)cselekvésfilm”, mint kategória?

írta: negyedikfal
Random elmélkedés: „(Pót)cselekvésfilm”, mint kategória?

Új, a terveim szerint visszatérő kategóriát indítok el ma, amiben vitaindító témákat, meglévő vagy újszerű filmfogyasztási jelenségeket boncolgatok. Remélem, hogy érdekesnek fogjátok találni. Első napirendi pontunkban egy olyan „nem létező” kategóriára térnék ki, ami egyre több filmrajongó napi szokásaiba ágyazódott be. Saját napi rutinomat, szokásaimat vettem példának.

Milyen alkotást választasz a reggeli kávéd mellé?

Azért is gondoltam, hogy papírra vetem a gondolataimat ezzel a témával kapcsolatban, mert ez a jelenség a közvetlen környezetemben is felütötte a fejét. Jó barátom előszeretettel használja időkitöltő pótcselekvés gyanánt a filmnézést, amivel az olyan „unalmas” rutinfeladatokat is fel lehet ...

Tovább Szólj hozzá

reggeli élet alvás filmek hétköznapok elmélkedés

2017. feb 03.

Moziból a kisképernyőre

írta: negyedikfal
Moziból a kisképernyőre

Új trend van felemelkedőben

Nemcsak Hollywood épít remake vagy reboot címszóval jó bejáratott márkanevekre. Bizony a televízióban is felütötte a fejét az a fajta biztonsági játék, amivel viszonylag kis kockázattal széles rétegeket tudnak megmozgatni és a képernyők elé ültetni. Első gondolatra bármennyire is tűnik bombabiztosnak a siker, nem mindig sül el jól a mozis alap adaptációja, főleg, hogyha olyan örökséghez nyúlnak, ami vehemens rajongótáborral rendelkezik.

Halálos fegyver

Mel Gibson és Danny Glover ma már klasszikusnak számító négyrészes sorozatának sikerült meghódítania a kisképernyő világát. A Halálos fegyver fiatalított epizodikus változatára rá lehet sütni a kockázatos jelzőt, mert a mai napig olyan kult-környezet veszi körbe, aminek ...

Tovább Szólj hozzá

sorozat mel gibson kiképzés halálos fegyver danny glover scream orvlövész sikoly MacGyver

2017. feb 02.

A fiú és a kutyája (1975) – írta Alfonz

írta: negyedikfal
A fiú és a kutyája (1975) – írta Alfonz

Egy apokaliptikus világban felértékelődnek a szükségletek. Amit nyugalmi környezetben természetesnek veszünk és talán megfelelően értékelni is elfelejtjük – élelem, ivóvíz -, az szélsőséges helyzetben igencsak felértékelődik. Úgy tűnik már 1975-ben is úgy gondolták, van, ami a túlélés alapvető zálogainál az emberi vágyak nagyobb hatalommal bírnak. Ez a bizarr sci-fi 2024-ben, a IV. világháború után játszódik, betekintést engedve a két kulcskaraktert, Albert (Don Johnson) és a kutyája Ficsúr szürreális kalandozásaiba.

A kutya az ember legjobb barátja.

A történetexpozíciója Albert és négylábú között lévő "baráti" viszonyon alapszik. Mindez nem hagyományosan, a hasonló témákat boncolgató történetmesélési ...

Tovább Szólj hozzá

kritika filmkritika A fiú és a kutyája

2017. feb 02.

Az éjszaka törvénye: Éles lőszer helyett vaktöltény

írta: negyedikfal
Az éjszaka törvénye: Éles lőszer helyett vaktöltény

Nagyon kedvelem Boston tintafoltos írónagykövetét, Dennis Lehane-t. A regényei szikárstílusa egyik pillanatról a másikra a kényelmes fotelből a nagyváros bűntől mocskos utcáira „dobja” az olvasóit. Ben Affleck, aki szintén bostoni „fenegyerek”, megérti és átéli azt a világot, amiről az író történetről-történetre „tudósít”. Ismerve a szerző stílusát és a gondolatrétegét: Az éjszaka törvénye papíron összetettebb és eredetibb lehet, mint a középszerű adaptációja.

Ben Affleck ezúttal a középszer rumoshordójába fulladt

Imádom a gengszterfilmeket . A Keresztapa-trilógia, a Sebhelyesarcú, a  Nagymenők mind-mind olyan alkotások, amik nem csak az ízlésemet, de a zsánerhez fűződő érzéseimet is alapjaiban ...

Tovább Szólj hozzá

kritika film dráma filmkritika gengszterfilm Ben Affleck az éjszaka törvénye

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu