2017. ápr 02.

Utazási „ajánlatunk”: Sörözzünk Hobbitfalván, és fagyizunk az Abszol úton! - 1.rész

írta: negyedikfal
Utazási „ajánlatunk”: Sörözzünk Hobbitfalván, és fagyizunk az Abszol úton! - 1.rész

Rohamosan közeledik a régóta várt nyár, s bár a Vakáció szó első betűje még nem került fel az iskolatáblára, lassan el lehet kezdeni szervezni a szünidős, munkamentes programokat. Ezért úgy gondoltam, hogy amolyan magazinos jelleggel hétről-hétre olyan zsánerajánlatokkal érkezem, ami izgalmassá, színessé teheti a filmrajongók vakációs terveit. Önkritikusan bevallva, van némi öncélúság ebben az írásban, ugyanis régóta azt tervezem, hogy dobom a szokásos balatonozást és egy-két fesztiválos célomat, és a nyári terveimet végre filmes tematika mentén építem fel. Hobbitfalva például régóta a bakancslistámon van (évekig biztosan rajta is marad...), de most feliratkozott mellé az interaktív Harry Potter túra, ami reálisabb célkitűzésnek tűnik.

Hobbitfalva

Ha van olyan forgatási helyszín, ahova szerintem majdnem minden filmrajongó el szeretne jutni - már csak a táj miatt is -, akkor az Peter Jackson „polgármesterkedése” alatt működő Hobbitfalva. Régóta dédelgetett vágyálmom végigsétálni a Megye girbegurba ösvényein. Szeretnék bekopogni Zsákos Bilbó-hoz, majd legurítani egy korsó hideg malátát a Zöld Sárkány fogadóban. Végezetül szívesen rágyújtanék egy lápatoroki dohánnyal töltött pipára az egyik csinos domboldalban. Minderre a hivatalos Gyűrűk Ura-túrán lehetőség is van - a kocsma vendéglátóegységként működik -, csak el kell repülni Új-Zélandra, ami önmagában sem kis táv, révén Budapestről légvonalban 11.100 kilométer távolságra fekszik. Még jó, hogy nem nekem kellett innen elsétálnom a gyűrűvel a Végzet Hegyéig.

hobbit.jpg

Látva a gyönyörű képeket, a felépített falút, a festő környezetet, ezért az élményért megéri „pár órát” a levegőben tölteni. Nézzétek meg a fantasztikus hangulatú videót.

zold_sarkany.jpg

Külön érdekesség, hogy Peter Jackson miután néhány jelenet erejéig felégette a díszletet, visszament, hogy renoválja a Megyét, ezzel kézzelfogható, „végigsétálható” kaput nyitva Középföldére. A fotókat nézegetve, valószínűleg ez olyan hely lehet, amibe egyből beleszeret az ember, és nem szívesen térne vissza a valóságba. Kár, hogy Völgyzugolyba nem lehet ellátogatni, ott szívesen élnék!

hobbit_2.jpg

Mugliként a varázslók világában!

Vannak olyan utazások, amikért filmrajongóként megéri dolgozni és pénzt költeni. Ilyen a programajánlókba bekerült Hobbitfalva - ott maga az utazási költség vinné el a „produkciós büdzsé” nagy részét -, és a London egyik népszerű interaktív kikapcsolódási lehetősége, a Harry Potter Tour. A lenyűgöző program keretén belül beléphetünk a Nagyterembe - csak ne a Mardekárba osszon be a Teszlek Süveg -, felülhetünk a világ legjobb versenyseprűire, sétálhatunk egy nagyot a félelmetes és veszélyes Tiltott Rengetegben (Frics meg ne tudja!), "utazhatunk"a Roxfort Expresszel és „nyalhatunk egy fagyit” a kacskaringós, macskaköves Abszol úton. Mindezt átélhetjük viszonylag pénztárcabarát áron: a felnőtt belépő tizennyolcezer forintért már megváltható, a repülőjegy fapados járatra – ha jó időben, és nem feltétlenül csúcsidőben - elég olcsón megúszható, ráadásul a menetidő sem vészes: másfél-két óra alatt el lehet jutni Londonba. Ha Harry Potter könyveken nőttél fel - még a függelékként kiadott „tankönyvek” is a párnád alatt voltak -, akkor szerintem ezt a varázslatos kalandot nem érdemes kihagyni.

harry_potter_abszol_ut.jpg

harry_potter_bajitaltan_ora.jpg

harry_potter_repulo_auto.jpg

Sherlock Holmes Múzeum

Ha már a Harry Potter túra miatt úgyis Londonba tartózkodunk, izgalmas programválasztás lehet a Sherlock Holmes Múzeum. Sir Arthur Conan Doyle ikonikus regényhőse már az egyetemes filmtörténelem egyik meghatározó alakja is. A csavaros észjárású hőst az évek során autentikus és modern feldolgozásokat is kapott. Az angolok nagy becsben tartják a nyomozót, ezért a Baker Street 221B szám alatt megőrizték és berendezték Sherlock Holmes és Dr. Watson közös fészkét, ahol rengeteg reménytelennek tűnő ügyet oldottak meg.

Valaki esetleg már meglátogatta a „lakástárlatot”? Ha igen, jöhetnek az élménybeszámolók.

sherlock-holmes-museum.jpg

sherlock-holmes-museum7_2.jpg

sherlock_holmes_museum_study_2.jpg

Stanley Hotel

Ha van olyan film, aminek csak a puszta említésétől is kiráz a hideg, akkor az a Ragyogás. Örökké hálás lesz azért, hogy Stanley Kubrick és Stephen King megtalálta egymást. Előbbi kiváló rendező, utóbbi pedig remek író, akinek a tollából számtalan fantasztikus történet „folyt már ki”. Remélem, hogy a jövőben sem hagyj fel ezzel a jó szokásával. Azt sajnálom, hogy nem mindegyik regényének adaptációja – erről a témáról itt elmélkedtünk veletek - sült el jól. A minap megnéztem a Kedvencek temetőjét… még mindig zsigeri hatású. A Ragyogás egyik nagy erénye, a remek helyszín, amit a Stanley Hotel inspirált, ami kísértethotel hírében áll. Több itt megszálló és békés nyugovóra térő vendég számolt be különböző zajokról. Voltak, akik lábdobogást és időnként fel-felcsendülő zongorajátékot hallott. De akad olyan fültanú is, aki gyerekfutkosást hallott beszűrődni a folyosóról. Ennyi szóbeszéd pedig bőven elegendő fogódzkodó lehetett Stephen King fantáziájának ahhoz, hogy papírra vesse életpályájának talán legismertebb regényét. Sokszor ábrándoztam arról, hogy milyen jó lenne egy-két éjszakát a hotel falai között tölteni. Kár, hogy Új-Zélandhoz hasonlóan a Colorado sem a szomszédban van…

Ami a hotel kétes, vendégtaszító hírnevét illeti: a tulajdonosok rájöttek, hogy nem dacolni kell a kísértet históriákkal, hanem felhasználni azokat. A tervek szerint – és több filmsztár segítségével – horror múzeum nyílik a Hotelben. Kihagyhatatlan úti cél a szellemtörténeteket kedvelő zsánerrajongók számára.

stanley_hotel_2.jpg

stanley_hotel.jpg

Szólj hozzá

Sherlock Holmes Harry Potter Peter Jackson Gyűrűk Ura Hobbit Stanley Hotel