2017. feb 25.

Red Carpet Oscar: Legjobb rendező kategória – öt jelölt!

írta: negyedikfal
Red Carpet Oscar: Legjobb rendező kategória – öt jelölt!

Hasonlóan a többi filmportál, igyekszem én is többet foglalkozni az Oscar-gálával. A cél, hogy ezek az "alapozó cikkek" ne legyenek clickbait-szagúak, inkább az érdekességekre, a színes megközelítésekre törekszem. A random elmélkedésem után összeállítottam a saját ötfős listámat a legjobb rendező-kategóriában, amit később egy színész-válogatás fog követni a nagy esemény előtt. Olyan különleges stílusú és érzelemvilágú történetmesélőket kerestem, akik arany szobrot érdemelnének. Nem mellékesen közel is állnak a szívemhez. Előfordul átfedés az Akadémia által felállított listával!

Jim Jarmusch

A neves rendező idén új filmjével, a Paterson-nal ismét megerősítette a pozícióját a nézők szívében. Jim Jarmusch a szó nemes értelmében egy igazi alkotóművész, aki a történetein keresztül nemcsak beszél, hanem közöl is. Valódi sorsokkal foglalkozó sztorikat és a hús-vér karaktereket különleges szerzői stílusával fűszerez i meg. A tartalom mögött komoly gondolatvilág és komplett, széles világnézet húzódik, amit érdemes meglátni, meghallani és megszívlelni. Személyes kedvencem a Halhatatlan szeretők, de az Éjszaka a Földön is elképesztő ízlés- és élményspektrumon mozog. A független filmkészítők zászlóvivőjének a legjobb ötben a helye és egyszer majd Oscar-díjat kell nyernie!

jarm1.jpg

Denis Villeneuve

Nem véletlenül van átfedés az Akadémia által felállított listával, ugyanis jómagam is a legjobbak közé sorolom az Érkezés rendezőjét, aki miatt bizalmat szavazok a Blade Runner második részének is. Denis Villeneuve számomra olyan történetmesélő, aki a szerzői és a műfaji kategóriák között húzódó láthatatlan határvonalon táncol. Nem elégszik meg a zsánerekre jellemző stílusjegyek, történetpanelek használatával, hanem igyekszik minden alkalommal egy kicsit megújítani. A suspense nagy mestere: a filmjei valósággal felrobbannak az elfojtott feszültségtől, miközben sallangmentesen, túlzások nélkül, gyémánt kemény intelligenciával mesél. Igazi reformerrendező, aki képes új alapokra fektetni a kifulladt zsánermozaikokat.

d_w.jpg

Wes Anderson

Ha van olyan direktor, akinek a munkájára azonnal rá lehet ismerni, akkor az Wes Anderson. A különc ízlésvilágú mesélő több mint húsz éve van a pályán, de eddig még egyszer sem emelhette magasba az arany szobrot, ami azért eléggé sokat elmond az Akadémia hozzáállásáról és a díj szakmaiságának mivoltáról. A Tenenbaum, a háziátok - ami szerintem a rendező legjobbja - például forgatókönyvíró képzéseken kötelező tananyagnak számít. Wes Anderson - sajátos humorvilágával - erőszeretettel kísérletezik a különböző műfajokkal: a sokszínű direktornak köszönhetjük az egyik legjobb stop-motion filmet, A fantasztikus Róka urat, ami a maga „perembájával” és vastag jelentésrétegével számomra az animációs filmek királya.

wes_anderson.jpg

Christopher Nolan

Jelenleg  a nívós közönségfilmek megkerülhetetlen kortárs rendezője, Christopher Nolan. Igaz, hogy habitusából, személyiségéből, mélységéből adódóan sem lehet egy lapon említeni Wes Anderson-nal vagy Jim Jarmusch-sal, de az tagadhatatlan, hogy a markáns kézjegyével hatással van a filmgyártásra. A neve garancia az intelligens popcorn szórakozásra. A rendező – testvérével együtt – tele van kreativitással, ötlettel, amihez magas színű precizitás, maximalizmus és fegyelem társul. Ez az attitűd, jellem és szorgalom a filmjein keresztül is erősen átüt. Külön dicséretes, hogy az adaptálás mellett igyekszik saját forgatókönyvből dolgozni. Christopher Nolan saját gondolatvilágával szerintem rászolgált a szerzői blockbuster rendező-titulusra.

c_n.gif

Tom Ford

Az Éjszakai ragadózók rendezője, Tom Ford erős szignállal pulzál a radaromon. 2009-ben A Single Man felkeltette az érdeklődésemet, és kvázi azóta várom, hogy bővítse a biográfiáját új rendezői munkákkal. Hét évre volt szükség arra, hogy elkészítse a következő filmjét, az Éjszakai ragadozókat. A türelem remek filmélményt teremt – bölcsesség szerencsére érvényesült. Nálam a tavalyi termés egyik legjobbja volt Tom Ford alkotása. Megfoghatatlan stílusával és intelligens, átgondolt történetvezetésével magával ragadó hangulatot képes teremteni a vásznon. Nem is értem,hogy miért nem jelölték Oscarra. Ennyit számít manapság a díj „előszobája”, a Golden Globe. Bár a jó munkához idő kell, remélem nem fog eltelni újabb hét év Tom Ford nélkül.

t_f.jpg

Ha ítészként dönthetnél, melyik rendezőnek adnál Oscar-díjat?

(nem kell a listából választani, jöhetnek a jelöltjeid!)

Szólj hozzá

rendezők oscar-díj Tom Ford Christopher Nolan Wes Anderson Jim Jarmusch Denis Villeneuve