2017. feb 13.

Box Office: Tarolt a fekete motion capture árnyalata

írta: negyedikfal
Box Office: Tarolt a fekete motion capture árnyalata

Izgalmasra és erősre sikeredett a hétvége. A Valentin-napi időszak sikerfilmjének folytatása, A sötét ötven árnyalata szállt szembe Gotham Sötét Lovagjával. Az árnyékban pedig John Wick csőre töltött fegyverrel igyekezett felperzselni a februári pangást. A végeredmény? Az animált Batman Lego-ból épített „korbácsával” alaposan megbüntette a vörös szoba hercegét. A nézői és kritikai reakciókat látva: megérdemelte a győzelmet!

 

1. The LEGO Batman Movie – 55 millió dollár

Phil Lord és Chris Miller filmje, A Lego kaland bájos humorkézikönyvével, stílusos elemeivel és mindenki számára tanulsággal szolgáló kockáival olyan tornyot épített, ami kiemelkedett a zsánerből. Bevallom, a spin-off létjogosultságában kételkedtem, de a visszajelzések láttán, úgy tűnik – szerencsére - tévedtem (héten kritikával is érkezem)! A LEGO Batman-adaptációja a kritikusok elismerése mellett a nézők szimpátiáját is kivívta. Elég csak a bevételi adatokra nézni: az 55 millió dolláros amerikai nyitóhétvége önmagáért beszél. Ha az összképet nézzük: a nemzetközi forgalmazásból befolyt harminchét millióval együtt az animált Denevérember egy hétvége alatt majdnem átlendült a százas határon. Gotham City őrült világának épületét nyolcvan millióból húzták fel, így már most kijelenthető: ez a Lego kaland is sikeresen sült el. Jöhet a folytatás?

lego_batman_1.jpg

Batman letarolta a konkurenciát!

 

2. Fifty Shades Darker – 46 millió dollár

E.L. James könyvsorozatának első része lehengerlően teljesített a kasszáknál - több mint félmilliárd dollárt termelt -, de alaposan felsült a kritikusok előtt, akik éles szavakkal bírálták a légüres romantikus történetet. A nézőket - sőt a rajongókat is - joggal megosztotta a film végeredménye. Úgy fest, hogy a bűn unalmas alkotás folytatásának eredményét befolyásolta az első rész kritikai és nézői indexe. A premier hétvégén „csak”46 millió dollárt tudtak összeszedni a Vörös Szobában, ami bő harmincöt millióval kevesebb az első rész nyitóeredményénél. A második rész recenzióit olvasva, a készítők továbbra sem találják megoldást az első script gyengeségeire – nem olvastam, de lehet, hogy az alapanyag nem túl erős? A rendezőváltás sem hozta meg a várt lendületet, koncepciófrissítést. Ettől függetlenül az ötvenöt milliós budget-ből forgatott kikötözés így is sikeres lesz.

sotet_otven_arnyalata_1.jpg

Együtt a nézők és a kritikusok ellen…

 

3. John Wick: Chapter Two – 30 millió dollár

A Rémkirály második eljövetelének erős konkurencia hullámban kellett helytállnia. Ismerve John Wick halálosan lehengerlő technikáját, egy pillanatig sem kételkedtem a bérgyilkos nézővonzó képességében. Szerencsére beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Bár a premiereredmény csak a bevételi lista harmadik helyéhez volt elég, viszont a bérgyilkos hotel falain belül sikerült rekordot dönteni: a második felvonás az első rész eredményére (14 millió) dupla golyót lőtt ki, ami azt jelenti, hogy John Wick haragjára harminc millió dollár értékben váltottak jegyet. Külön dicséretes, hogy a visszajelzések alapján az R-kategóriás lőpor illatú történet nem vaktöltényes folytatásra sikeredett.

john_wick_3.jpg

Konkurencia sem állhat John Wick útjába!

 

4. Split – 9 millió dollár

M. Night Shyamalan identitászavarós thrillerje immár negyedik hete fut a mozikban, s bár reális esélye nem volt a vezetőhely megszerzésére, a hétvégén befolyt összeggel már 112 milliós amerikai bevétellel számolhatnak el a stúdió könyvelői. A globális eredmény - 169 - még szebb. A Split esetében szépen látszik, hogy mennyit számít a jó nézői visszhang: a negyedik hétvégére is csak 35%-ot esett a történet iránti érdeklődés. Szerintem jövő héten a Fifty Shades Darker-nél jóval magasabb nézőcsökkenést fogunk látni.

split_3.jpg

Így néz ki egy elégedett karakter. Van is rá oka!

 

5. Hidden Figures – 8 millió dollár

A stúdió producereinek nem lehet okuk panaszra, hiszen a Hidden Figures nagyon szép pénzügyi mérleget tudhat magáénak. Amellett, hogy a hétvégét sikerült 21%-os nézői eséssel abszolválniuk, további 8 millió dollárral tudták hizlalni a bankszámlájukat. Amerikában már 131 millió áll a film neve mellett. Tekintve, hogy huszonötből gyártották le a „krétát és a táblát”, ez borzasztóan nagy sikernek számít.

hidden_figures_3.jpg

Határozottan és erősen kitűnnek a tömegből.
Szólj hozzá

lego batman split széttörve M. Night Shyamalan john wick Hidden Figures Box Office a fekete ötven árnyalata